Teodorovici despre plafonarea prețului la gaze: Nu se adoptă nimic în ședința de Guvern de astăzi. Este o măsură comunistă doar până la un punct

Teodorovici despre plafonarea prețului la gaze: Nu se adoptă nimic în ședința de Guvern de astăzi. Este o măsură comunistă doar până la un punct
scris 19 iul 2018

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că proiectul de HG de plafonare a prețului cu care producătorii vând gaze furnizorilor la 55 lei/MWh până în 2021, anunțat ieri de minister, va fi discutat în ședința de Guvern de astăzi în primă lectură, însă nu va fi adoptat.

"Actul va fi astăzi în Guvern într-o primă lectură. Nu se va adopta nimic astăzi", a spus Teodorovici.

Urmărește-ne și pe Google News

El a adăugat că intenția Guvernului de a plafona prețul gazelor este o măsură comunistă până la un punct, dar necesară, întrucât pe această piață nu există concurență, iar companiile cresc prețurile după bunul plac.

Indicele Robor la șase luni a crescut la 3,49%, cel mai mare nivel din martie 2014 CITEȘTE ȘI Indicele Robor la șase luni a crescut la 3,49%, cel mai mare nivel din martie 2014

"Unii spun că este o practică comunistă. Da, poate la prima vedere poate părea, pentru că încerci să intri în piață, așa este, până la un punct. Vorbim de concurență. Care concurență? Sunt doi operatori care cresc unul câte unul prețurile, iar celălalt se aliniază imediat. Investițiile asumate nu s-au realizat, dar prețul crește fără o justificare pe fond, iar dumneavoastră suferiți și economia are de suferit. Iar unii se reped imediat, de parca ar fi din alta țară, că este o practică comunistă. Eu nu am avut nicio legătură cu comunismul", a spus Teodorovici, la conferința de lansare a Cărții Albe a IMM-urilor.

Potrivit ministrului, măsura este justificată chiar dacă, în primă instanță, va reduce veniturile bugetare din redevențe, impozit pe veniturile suplimentare ale producătorilor din dereglementarea anterioară a prețurilor și impozit pe profit, precum și din dividendele încasate de stat de la cei doi principali producători, Romgaz și OMV Petrom.

"Eu ar fi trebuit să fiu primul care să se opună unor astfel de măsuri, pentru că implicit bugetul are o anumită pierdere de rundă întâi. Trebuie să ne uităm mereu la efectele de runda a doua, cum a fost și la Codul Fiscal din 2015. Dacă ne uităm la efectele de rundă a doua, vedem că este o măsură logică și va aduce în final mai mulți bani către buget", a punctat Eugen Teodorovici.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gaze
plafonare pret gaze
ieftinire gaze
scumpire gaze
eugen teodorovici
romgaz
omv petrom