Termocentralele pe cărbune, subiect de discuție România-Bruxelles pe marginea celei de-a doua plăți PNRR, de 3 miliarde euro

Termocentralele pe cărbune, subiect de discuție România-Bruxelles pe marginea celei de-a doua plăți PNRR, de 3 miliarde euro
scris 18 feb 2023

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a susținut, sâmbătă, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, că plata cu numărul doi din PNRR, în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro, nu este blocată de Comisia Europeană, dar că procedurile durează mai mult, PNRR fiind un program mai nou al Comisiei, existând discuții de clarificare între Bruxelles și Guvern pe trei chestiuni tehnice, legate de îndeplinirea de către România a jaloanelor în privința legislației pensiilor, avertizorilor de integritate și decarbonării sectorului energetic.

Cea de-a treia chestiune e tot o chestiune tot tehnică, legată de trecerea în rezervă a unor termocentrale, adică Legea decarbonării. Deci, în principiu vrem să producem energie electrică cât mai curat, cât mai verde, cât mai puțină poluare. Ca atare, unele termocentrale la un moment dat vor trece în rezervă, dar nu le poți închide de tot. Fiindcă am văzut când a început războiul din Ucraina că dacă nu mai poți importa gaz, s-ar putea să fie nevoie să pui cărbune pe foc ca să încălzești casa. Nu pentru totdeauna, dar în situații de urgență, iarna când e frig și așa mai departe. Ca atare, subiectul discutat nu e dacă închidem vreo termocentrală, ci care ar fi metodologia pentru punerea lor în rezervă″, a spus Mureșan, potrivit News.ro.

Nou atac cu rachete asupra Ucrainei CITEȘTE ȘI Nou atac cu rachete asupra Ucrainei

După cum a relatat Profit.ro, Guvernul a înăsprit discret în decembrie anul trecut legislația decarbonării sectorul energetic, adoptată inițial în vară și modificată ulterior în noiembrie, după ce Comisia Europeană și-a exprimat obiecții la adresa acesteia și a amenințat din acest motiv chiar cu respingerea unei cereri de plată de fonduri UE a României în baza Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Modificările nu au fost supuse dezbaterii publice și nu au fost anunțate nici înainte, nici după ședința de Guvern.

Principalul efect a fost că unitățile de producție pe bază de cărbune care urmează să fie scoase din exploatare în următorii 10 ani (660 MW pe lignit până la finalul lui 2022, alți 1.425 MW pe lignit până în 2025 și încă 1.140 MW pe lignit și huilă până în 2032) nu vor mai putea fi trecute în așa-numita ″rezervă tehnică″. Mai mult, grupuri energetice pe lignit de la Complexul Energetic Oltenia cu putere instalată însumată de 660 MW nu vor mai putea fi activate decât pentru o perioadă de 3 ani de la 1 ianuarie 2023 încolo și numai în anumite condiții stricte.

Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat cu finanțare din PNRR CITEȘTE ȘI Teatrul Bulandra va fi consolidat și restaurat cu finanțare din PNRR

Ulterior, aproape de Revelion, Executivul a amânat până pe 31 octombrie 2023 închiderea grupurilor energetice pe bază de lignit Rovinari 3 și Turceni 7 din cadrul Complexului Energetic Oltenia, cu putere instalată cumulată de 660 MW, precum și a exploatărilor miniere aferente acestora, care ar fi trebuit închise până la finalul lui 2022.

Guvernul a motivat amânarea invocând situația energetică extrem de dificilă din țară și din întreaga Europă, inclusiv din cauza atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

viewscnt
Afla mai multe despre
legea decaarbonarii
inchidere termocentrale carbune
decarbonare energie pnrr
decarbonare complexul energetic oltenia