Trangaz, rating ”BBB minus”, cu perspectiva stabilă, confirmat și anul acesta de agenția Fitch

Trangaz, rating ”BBB minus”, cu perspectiva stabilă, confirmat și anul acesta de agenția Fitch
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iun 2023

Fitch Ratings a confirmat ratingul pe termen lung atribuit Societății Naționale de Transport al Gazelor Naturale Transgaz la "BBB minus", cu perspectiva stabilă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Confirmarea ratingului reflectă profilul solid al activității Transgaz în calitate de concesionar și operator al rețelei de transport gaze din România, rezultatele sale solide din 2022 și estimările Fitch privind o continuitate a cadrului de reglementare în noua perioadă de reglementare care începe în octombrie 2024", se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară, citat de Agerpres.

VIDEO Agenția Spațială Europeană a transmis primele imagini live de pe Marte CITEȘTE ȘI VIDEO Agenția Spațială Europeană a transmis primele imagini live de pe Marte

Profilul de afaceri al Transgaz se îndreaptă progresiv spre un operator al sistemului de transport a gazelor complet reglementat, permițând o mai bună predictibilitate a fluxului de numerar. Aceste evoluții se datorează, în principal, recunoașterii de către ANRE a proiectelor istorice de interconectare ale companiei. Dependența Transgaz de tranzitul gazului a fost redusă și mai mult în noiembrie 2022, după ce Gazprom nu și-a achitat obligațiile.

Procesul de consultare pentru a cincea perioadă de reglementare (RP5) este așteptat în 2024. Fitch va monitoriza evoluția sistemului tarifar, care permite ca discrepanțele mari între veniturile actuale și cele permise să fie compensate doar în următorii ani prin ajustări ale tarifelor. Această abordare, alături de intervențiile politice, cum ar fi înghețarea tarifelor introdusă din aprilie April 2022 până în martie 2023 (care a generat creanțe de 600 milioane de lei pentru Transgaz), a avut ca rezultat o volatilitate semnificativă a câștigurilor și fluxului de numerar.

Trangaz, rating ”BBB minus”, cu perspectiva stabilă, confirmat și anul acesta de agenția Fitch

Șeful UBS avertizează că vor urma concedieri după preluarea Credit Suisse CITEȘTE ȘI Șeful UBS avertizează că vor urma concedieri după preluarea Credit Suisse

După amendamentele din 2022 aduse legii offshore, precum și în contextul nevoilor Europei de surse alternative de gaze, există o mai mare certitudine că va fi demarată interconectarea Podișor (cu o valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei, construită de Transgaz), care va lega rezervele mari de gaze din Marea Neagră de conducta BRUA. Transgaz negociază un acord pentru o societate mixtă (51%-49%) cu investitorul financiar Three Seas Initiative Investment Fund (3SIIF), care prevede printre altele construcția interconexiunii Marea Neagră-Podișor.

Fitch continuă să evalueze profilul individual de creditare (SCP) al Transgaz la "bbb minus", care plasează ratingul pe termen lung al companiei la același nivel cu ratingul suveran al României ("BBB minus"/perspectivă stabilă).

Agenția de evaluare precizează că printre factorii care ar putea conduce la o retrogradare a ratingului Transgaz se numără o modificare negativă a reglementărilor în domeniul gazelor naturale din România precum și o retrogradare a ratingului suveran al României. 

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch
transgaz
rating
bbb
perspectiva
stabil