Transelectrica a crescut cu 28% tariful pentru serviciile tehnologice de sistem, ca să recupereze din pierderi. Prețul final al energiei livrate consumatorului casnic crește cu circa 0,6%

Transelectrica a crescut cu 28% tariful pentru serviciile tehnologice de sistem, ca să recupereze din pierderi. Prețul final al energiei livrate consumatorului casnic crește cu circa 0,6%
scris 22 dec 2017

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a anunțat vineri că a majorat tariful pentru serviciile tehnologice de sistem cu 28%, adică cu 2,67 lei/MWh, până la 12,06 lei/MWh, iar creșterea în factura finală către populație va fi de circa 0,6%.

”În conformitate cu documentul publicat de ANRE ce a însoțit propunerea de emitere a Ordinului ANRE nr. 122/2017, majorarea tarifului reglementat pentru servicii de sistem conduce la o creștere de circa 0,6% în prețul final al energiei electrice livrate consumatorului casnic”, arată un comunicat transmis vineri de companie.

Oficialii companiei spun că modificarea grilei tarifare Transelectrica a avut loc la nivelul tarifului pentru serviciile tehnologice de sistem, iar prețul privind serviciul de transport al energiei electrice și cel privind serviciile funcționale de sistem rămân neschimbate, scrie News.ro.

”Factorul principal care a stat la baza creșterii tarifului a fost reprezentat de reconsiderarea ipotezelor de preț aferente achiziționării de către Transelectrica a rezervelor de sistem de pe piața concurențială, pentru funcționarea sigură a Sistemului Electroenergetic Național (SEN). Ipotezele de preț aferente pieței concurențiale reprezintă o componentă importantă în economia tarifului reglementat, având în vedere că achizițiile de pe piața concurențială asigură cea mai mare parte din necesarul de servicii de sistem achiziționat de Transelectrica în exercitarea rolului de operator de sistem al SEN”, spun oficialii companiei.

Consultant Deloitte: Majoritatea companiilor vor fi atrase în sistemul split TVA, din 2018, cu unele costuri CITEȘTE ȘI Consultant Deloitte: Majoritatea companiilor vor fi atrase în sistemul split TVA, din 2018, cu unele costuri

El afirmă că, pe lângă reconsiderarea ipotezelor de preț aferente achiziției serviciilor de sistem pe piața concurențială, noua valoare a tarifului reflectă și suplimentarea cantităților de rezerve de sistem pe combustibil alternativ stabilite conform HG 760/2017 privind aprobarea programului de iarnă în domeniul energetic, ce urmează a fi achiziționate de Transelectrica în regim reglementat pe parcursul sezonului de iarnă începând cu luna ianuarie 2018.

Transelectrica este operatorul de Transport și de Sistem din România, care gestionează 81 stații electrice de transformare, cu o capacitate de circa 35.000 MVA și peste 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV și 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.

Transelectrica a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 64,79 milioane lei, de peste trei ori mai mic față de rezultatul net raportat în perioada similară a anului anterior, de 213,33 milioane lei, ca urmare a scăderii veniturilor din serviciul de transport al energiei electrice.

De asemenea, veniturile totale au urcat cu peste 27%, la 2,41 miliarde lei, de la 1,89 miliarde lei, la sfârșitul lui septembrie 2016.

Compania are circa 2.200 de salariați și se află sub autoritatea Ministerului Economiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
tarife