Transgaz, a treia companie energetică de stat "iertată" de Guvern cu dividende de doar 50% din profit

Transgaz, a treia companie energetică de stat "iertată" de Guvern cu dividende de doar 50% din profit
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 mar 2022

Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, controlat de stat prin Secretariatul General al Guvernului (SGG) cu 58,5% din acțiuni, va fi a treia companie energetică, după Romgaz și Nuclearelectrica, scutită de obligația impusă în ianuarie de Guvern tuturor societăților de stat aflate pe plus de a distribui anul acesta dividende în cuantum de minimum 90% din profitul contabil pe 2021 rămas după deducerea impozitului pe profit.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

OUG-ul din ianuarie prevede că "În cazuri temeinic justificate, Guvernul poate aproba prin hotărâre repartizarea la bugetul de stat, sub formă de vărsăminte la bugetul de stat în cazul regiilor autonome, ori sub formă de dividende în cazul societăților cu capital majoritar sau integral de stat, a unei cote mai mici de 90% din profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit, dar nu mai puțin de 50% din acesta".

Guvernul, dat în judecată de două firme din grupul Nokia după ce nu au obținut autorizarea CSAT pentru a utiliza echipamente de infrastructură 5G în rețelele de comunicații din țară CITEȘTE ȘI Guvernul, dat în judecată de două firme din grupul Nokia după ce nu au obținut autorizarea CSAT pentru a utiliza echipamente de infrastructură 5G în rețelele de comunicații din țară

Executivul a pregătit acum un proiect de HG care prevede că și Transgaz va distribui anul acesta dividende în cotă de doar 50% din profitul pe 2021, similar cu cele aprobate deja în cazurile Romgaz și Nuclearelectrica.

"Transgaz a implementat proiecte majore de investiții pentru finanțarea cărora compania a contractat până în prezent împrumuturi în valoare de 528 milioane euro, din care a tras 378 milioane euro. Prin bugetul de venituri și cheltuieli, societatea a fundamentat pentru perioada 2022-2024 cheltuieli de investiții de 3,4 miliarde lei, pentru realizarea acestor investiții fiind bugetată atragerea de împrumuturi în valoare de 2,5 miliarde lei. Rambursările de rate aferente împrumuturilor contractate pentru finanțarea proiectelor în perioada 2022-2024 sunt în valoare de 401 milioane lei. (…) Așadar, în actualul context economic și fiscal din România și luând în considerare strategia de dezvoltare și investiții a Transgaz, se pune problema suficienței disponibilităților de numerar, atât în cursul anului 2022, dar și ulterior, în vederea bunei desfășurări a activităților curente, dar și pentru desfășurarea investițiilor preconizate, acestea fiind de o importanță strategică atât la nivelul Transgaz, cât și la nivelul întregului sector de gaze din România", se arată în nota de fundamentare.

VIDEO Will Smith îi cere scuze lui Chris Rock pentru palma de la gala Oscar. Vânzările la spectacolul stand-up comedy al lui Chris Rock au explodat CITEȘTE ȘI VIDEO Will Smith îi cere scuze lui Chris Rock pentru palma de la gala Oscar. Vânzările la spectacolul stand-up comedy al lui Chris Rock au explodat

De altfel, Transgaz a solicitat expres acționarului majoritar SGG să îi permită să cedeze ca dividende numai 50% din câștigul din 2021, pentru a rămâne cu mai mulți bani de investiții.

Compania a terminat anul trecut cu profit net de aproape 187 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit transgaz
dividende transgaz
investitii transgaz