ULTIMA ORĂ Proiect de scumpire de 2,7 ori a gigacaloriei în Capitală. Noile tarife

ULTIMA ORĂ Proiect de scumpire de 2,7 ori a gigacaloriei în Capitală. Noile tarife
scris 29 mar 2022

Prețul local de facturare al energiei termice furnizate populației prin sistemul centralizat de încălzire din Capitală operat de Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) este pregătit să crească de vineri, 1 aprilie, de 2,4 ori, de la 137 lei/gigacalorie plus TVA la 330 lei/gigacalorie plus TVA, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de miercuri.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare bune CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare bune

Mai mult, dat fiind că, în sezonul rece (până pe 31 martie), la căldură și apă caldă s-a aplicat cota TVA redusă de 5%, iar de la 1 aprilie se revine la cota uzuală (19%), potrivit legislației în vigoare, prețul efectiv plătit de consumatorii casnici din București ar urma să crească de la 1 aprilie de 2,73 ori, de la 143,85 la 392,7 lei/gigacalorie.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni că CGMB va scumpi gigacaloria în ședința de miercuri, însă nu a precizat și cu cât. Prețul fără TVA de 137 lei/gigacalorie este în vigoare, neschimbat, din august 2011.

"Ca urmare a creșterii semnificative a prețului gazelor naturale, în data de 27.10.2021, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE a emis deciziile nr. 1974, 1995 și 2000, privind aprobarea (…) prețurilor reglementate la energia termică livrată în SACET în perioada noiembrie - decembrie 2021 și în anul 2022 pentru lunile ianuarie - martie, pentru SC CET Grivița SRL, SC Vest-Energo SA și respectiv pentru CET-urile aparținând SC Electrocentrale București SA. (…) ELCEN deține o pondere de 91,5% a livrărilor de căldură în SACET. Față de tariful de 205,34 lei/Gcal (fără TVA) practicat până la data de 31 octombrie 2021 de aceasta, tariful utilizat începând cu data de 1 noiembrie 2021 prezintă o creștere de 86,58%, aspect care are efect asupra tarifelor de transport și distribuție practicate de către CMTEB", se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

SURPRIZĂ Dan Ostahie, care deține Altex, va prelua controlul asupra brandului Porsche Bank România. Profit.ro a anunțat anterior că activitatea Porsche Bank România, cu active de peste 900 milioane lei, va fi transferată către Porsche Leasing IFN CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Dan Ostahie, care deține Altex, va prelua controlul asupra brandului Porsche Bank România. Profit.ro a anunțat anterior că activitatea Porsche Bank România, cu active de peste 900 milioane lei, va fi transferată către Porsche Leasing IFN

Potrivit sursei citate, în cazul menținerii actualului tarif al energiei tennice pentru populație, ar deveni imposibilă susținerea subvenționării în continuare de la bugetul local a întregii diferențe dintre prețul local și cel facturat populației.

"Din aceste considerente, se propune majorarea tarifului energiei termice livrate populației la valoarea de 330 lei/Gcal (fără TVA)", se mai menționează în document.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire gigacalorie
scumpire caldura
scumpire apa calda