Tranzacție - Compania-mamă a unuia dintre marii jucători români din energie a cumpărat de la Enel un parc eolian bulgăresc

Tranzacție - Compania-mamă a unuia dintre marii jucători români din energie a cumpărat de la Enel un parc eolian bulgăresc
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 oct 2020

Compania MET Group, înregistrată în Elveția, fondată și condusă de un apropiat al premierului ungar Viktor Orban, prezentă pe piața românească de energie prin MET România Energy SA, unul dintre cei mai importanți furnizori și traderi locali de energie electrică și gaze naturale, a preluat un parc eolian din Bulgaria de la divizia de energie regenerabilă a grupului italian Enel.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Astfel, MET Group a achiziționat de la Enel Green Power 100% din acțiunile pe care grupul italian le deține într-un parc eolian din Bulgaria. Tranzacția face parte din strategia de dezvoltare a MET pentru obținerea unui portofoliu semnificativ de unități de energie regenerabilă în Europa Centrală și de Est (ECE).

Astfel, MET Group a semnat cu Enel Green Power SpA, divizia de energie regenerabilă a Enel Group un contract ce vizează achiziționarea unui parc eolian de 42 MW, situat în apropiere de Kavarna, în nord-estul Bulgariei.

CITEȘTE ȘI Videoconferința Profit Health.Forum, Fenomenul SARS-Cov2 - Gripa Sezonieră, 27 octombrie, ora 9.30

Se estimează că finalizarea tranzacției, a cărei valoare nu a fost dezvăluită, va avea loc înainte de decembrie 2020.

Parcul eolian, al 5-lea ca mărime din Bulgaria, are două locații, în municipiile Shabla și Kamen Bryag. Având 14 turbine eoliene Vestas-V90, cu o capacitate de 3 MW fiecare, și devenind funcțional din anul 2010, parcul eolian furnizează energie electrică echivalentă cu consumul a aproximativ 30.000 de locuințe.

"Această achiziție este un semn clar al punerii în practică a strategiei integrate a Grupului MET, de a extinde puternic portofoliul nostru de energie regenerabilă în regiunea ECE. Scopul nostru este să dezvoltăm un ansamblu diversificat geografic de capacități de generare a energiei și de active în infrastructură, cu active importante în energia verde. În ceea ce privește diversificarea surselor, sunt convins că orientarea noastră prioritară către energiile regenerabile este abordarea corectă și că, împreună cu competența noastră principală privind gazele naturale drept combustibil de tranziție, putem sprijini dezvoltarea domeniului energetic pentru atingerea obiectivelor privind neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon", a declarat Benjamin Lakatos, CEO al MET Group.

iPhone 12 și surprizele neplăcute pe care le ascunde CITEȘTE ȘI iPhone 12 și surprizele neplăcute pe care le ascunde

MET Group este deținut în proporție de 80% de către angajații săi. Anterior, controlul majoritar era exercitat de către Benjamin Lakatos, fondator al companiei. Lakatos este fost director al companiei petroliere naționale a Ungariei, MOL, și, potrivit presei maghiare, este un apropiat al premierului de la Budapesta, Viktor Orban. La finalul anului trecut, grupul industrial singaporez listat la Bursă Keppel Corporation, la care holdingul Temasek, deținut de Guvernul din Singapore, care are o participație de circa 20% din capital, pe care intenționează să și-o majoreze la peste 51%, a preluat 20% din acțiunile MET Group.

Subsidiara din România a MET Group, MET România Energy SA, este unul dintre cei mai importanți furnizori și traderi locali de energie electrică și gaze naturale, cu cotă de 3,55% din piața clienților finali de electricitate, potrivit celor mai recente date ale ANRE. MET România Energy a terminat anul trecut cu un profit net de 7,6 milioane lei, la un rulaj de circa 1,54 miliarde lei.

Luna trecută, MET România Energy SA a anunțat că Petre Stroe a decis să se retragă din funcția de CEO, fiind numit președinte neexecutiv al Consiliului de Administrație, în timp ce Florin Frunză (ex-OMV Petrom) a fost desemnat noul CEO al subsidiarei din România a companiei energetice MET Group, cu sediul în Elveția.

MET Group este o companie energetică europeană integrată, cu sediul în Elveția, cu activități pe piețele gazelor naturale, energiei și petrolului. Compania MET este prezentă, prin sucursalele sale, în 14 țări, pe 26 de piețe de gaze naturale și în 22 centre de tranzacționare internaționale. În 2019, vânzările consolidate ale MET Group au fost de 11,7 miliarde euro, iar volumul gazelor naturale tranzacționate a fost 50 miliarde metri cubi, ceea ce reprezintă 10% din consumul de gaze naturale al Europei.

viewscnt
Afla mai multe despre
met group
met romania energy sa
met group achizitie parc eolian bulgaria
met group enel green power