Tranzacție: Engie mai cumpără un parc fotovoltaic în România

Tranzacție: Engie mai cumpără un parc fotovoltaic în România
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 mai 2023

Engie România, parte a grupului francez de energie și utilități omonim, s-a înțeles cu proprietarii cehi ai unui parc fotovoltaic din vestul țării să le preia businessul, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Unitatea de producție de energie solară are o putere instalată de 3 MW și este amplasată în comuna Frumușeni din județul Arad.

Amenda record de 4 milioane de euro dată Blue Air de către ANPC a fost redusă de instanță la doar 100.000 de lei CITEȘTE ȘI Amenda record de 4 milioane de euro dată Blue Air de către ANPC a fost redusă de instanță la doar 100.000 de lei

Parcul fotovoltaic a fost pus în funcțiune în urmă cu 10 ani, în 2013, și are acreditare pentru sistemul de subvenționare prin certificate verzi, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Înțelegerea este ca Engie să preia compania care deține și operează parcul, Piramida Soarelui SRL, de la asociații actuali din Cehia – firma Delilah SRO și Jiri Ondrousek.

Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, achitat pentru primirea unei mite de 1,2 milioane euro CITEȘTE ȘI Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, achitat pentru primirea unei mite de 1,2 milioane euro

Piramida Soarelui SRL a terminat anul 2021 cu profit net de circa 729.000 lei, la venituri totale de peste 3,6 milioane lei, conform celor mai recente date disponibile.

În prezent, Engie deține în România capacități de producție de energie solară de aproape 20 MW, în Buzău, Harghita și Teleorman, achiziționate din 2020 încoace, plus două parcuri eoliene cu putere însumată de 100 MW, în Brăila și Galați.

FOTO Cehii de la Pikito au intrat în România CITEȘTE ȘI FOTO Cehii de la Pikito au intrat în România

Subsidiara locală a grupului francez este unul dintre marii furnizori și distribuitori de gaze naturale din România, compania fiind activă și în sectoarele producției, furnizării și tradingului de electricitate, înmagazinării de gaze și serviciilor energetice.

Cei mai importanți acționari sunt sunt vehiculul investițional olandez Romania Gas Holding BV, controlat de grupul francez Engie, cu 51% din titluri, statul român prin Ministerul Energiei, cu circa 37% din capital, și Fondul Proprietatea, cu aproximativ 12% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
engie parcuri fotovoltaice
engie energie regenerabilă