Tranzacție: HelleniQ, cea mai mare companie de rafinare petrolieră din Grecia și printre cele mai mari din Europa, intră pe piața energiei regenerabile din România, cu proiecte de peste 800 MW

Tranzacție: HelleniQ, cea mai mare companie de rafinare petrolieră din Grecia și printre cele mai mari din Europa, intră pe piața energiei regenerabile din România, cu proiecte de peste 800 MW
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 1 aug 2023

Grupul grec HelleniQ Energy (fost Hellenic Petroleum), printre cele mai importante companii energetice integrate din Europa de Sud-Est, intră pe piața stocării de energie din surse regenerabile din România, vizând un portofoliu total de peste 800 MW.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

HelleniQ Renewables, o subsidiară deținută integral de HelleniQ Energy, a încheiat un acord cu caracter obligatoriu cu grupul compatriot Mytilineos pentru construcția și achiziționarea (după ce va ajunge la exploatarea comercială) a unui portofoliu de 4 parcuri fotovoltaice în România, cu o capacitate totală de 211 MW.

Proiectele se află într-un stadiu avansat de dezvoltare și se preconizează că vor intra în exploatare comercială treptat, începând cu ultimul trimestru al acestui an.

Statul reia ″fulgerător″ proiectul-mamut Tarnița, datând din regimul Ceaușescu și declarat abandonat în urmă cu peste 3 ani CITEȘTE ȘI Statul reia ″fulgerător″ proiectul-mamut Tarnița, datând din regimul Ceaușescu și declarat abandonat în urmă cu peste 3 ani

Se estimează că producția anuală totală a proiectelor va depăși 300 GWh de energie verde, suficient pentru a satisface nevoile a 100.000 de gospodării.

Separat, HelleniQ Renewables a semnat un acord-cadru cu o companie nespecificată, pentru dezvoltarea unui portofoliu de parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de până la 600 MW în România.

Cele două acorduri marchează intrarea grupului HelleniQ Energy pe piața stocării de energie regenerabilă (RES) din România. De asemenea, este a doua extindere a grupului în afara Greciei în ulimele luni, după recenta intrare pe piața de profil din Cipru.

Acțiunile se apreciau cu 3,9% pe bursa de la Atena luni dimineață, în timp ce titlurile Mytilineos avansau ușor, cu 0,3%.

Compania (cunoscută anterior sub numele de Hellenic Petroleum), este una dintre cele mai importante companii energetice integrate din Europa de Sud-Est.

CONFIRMARE Romgaz analizează oportunitatea preluării Mehedinți Gaz, dar și a altor companii de distribuție CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Romgaz analizează oportunitatea preluării Mehedinți Gaz, dar și a altor companii de distribuție

Înființată în 1998, compania este activă în producția, furnizarea și comercializarea tuturor tipurilor de energie, cu accent crescut pe energia din surse regenerabile.

Este cea mai mare companie de rafinare petrolieră din Grecia și printre cele mai mari din Europa, cu o valoare de piață de 2,4 miliarde de euro.

Grupul Mytilineos are operațiuni în principal în energie și metalugie. Recent, Profit.ro a relatat că o subsidiară locală a grupului pregătește construirea în România a unui nou parc fotovoltaic, cu putere instalată de aproape 74 MW.

Parcul va fi amplasat în satul Deparați din comuna Trivalea-Moșteni, județul Teleorman, și are drept termen estimat de punere în funcțiune finalul anului 2025, relevă date analizate de Profit.ro.

Grupul grec a intrat în proiect în vara anului trecut, când a achiziționat firma dezvoltatoare inițială de la foștii asociați. 

Mytilineos mai are proiecte fotovoltaice în Giurgiu, după cum a relatat Profit.ro.

Mytilineos a obținut afaceri consolidate de 6,3 miliarde de euro anul trecut și un profit operațional de 823 milioane de euro, având peste 5.400 de angajați direcți și indirecți în Grecia și în străinătate.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
hellenic petroleum
helleniq energy
mytilineos
achizitie parcuri solare
parcuri fotovoltaice
extindere hellenic petroleum romania
energie regenerabila