Tranzacție în pregătire: un dezvoltator norvegian de parcuri eoliene negociază preluarea unei subsidiare românești a gigantului hispano-german Siemens Gamesa

Tranzacție în pregătire: un dezvoltator norvegian de parcuri eoliene negociază preluarea unei subsidiare românești a gigantului hispano-german Siemens Gamesa

Parcul eolian Syvash din Ucraina. Sursă foto: Emergy

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 oct 2021

Emergy AS, un dezvoltator norvegian de parcuri eoliene cu proiecte în China și Ucraina și cu planuri de extindere în întreg sud-estul Europei, negociază preluarea uneia dintre subsidiarele românești ale Siemens Gamesa, compania-gigant cu venituri anuale de peste 9 miliarde euro creată în 2017 prin fuziunea dintre spaniolii de la Gamesa Corporacion Technologica și germanii de la Siemens Wind Power, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Emergy AS are în vizor, în vederea achiziției, firma Siemens Gamesa Renewable Energy Wind Farms SRL, fosta Gamesa Energy Romania SRL (până la fuziunea Gamesa-Siemens din 2017), având ca obiect principal de activitate producția de energie electrică.

Ungaria acuză instituțiile UE că își extind în mod viclean competențele în detrimentul statelor membre CITEȘTE ȘI Ungaria acuză instituțiile UE că își extind în mod viclean competențele în detrimentul statelor membre

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

În urmă cu mai mulți ani, Gamesa Energy Romania SRL a avut în vedere mai multe proiecte de construire de parcuri eoliene, pe diferite amplasamente din județul Constanța, cum ar fi Osmancea (putere instalată de 112,5 MW), Topraisar (103,5 MW), Bărăganu (98 MW), Independența (88 MW) sau Băneasa (45 MW). Grupul deține în continuare companiile de proiect GER Bărăganu SRL și GER Băneasa SRL.

Siemens Gamesa Renewable Energy Wind Farms SRL a beneficiat, începând cu anul 2014, de credite de la compania-mamă în valoare totală de circa 67 milioane lei, care în primăvara acestui an au fost convertite în capital social. Luna trecută, acționarii au decis reducerea capitalului social cu 66,5 milioane lei, prin diminuarea numărului total de părți sociale.

Pixel 6 va avea o funcție exclusivă de eliminare rapidă a oamenilor și obiectelor nedorite din poze CITEȘTE ȘI Pixel 6 va avea o funcție exclusivă de eliminare rapidă a oamenilor și obiectelor nedorite din poze

Firma a terminat anul trecut cu pierderi de 2,16 milioane lei, în urma înregistrării unor venituri de circa 377.000 lei și a unor cheltuieli de 2,54 milioane lei.

Compania norvegiană Emergy AS a fost înființată în 2004 sub denumirea NBT AS și a dezvoltat inițial parcuri eoliene în China. Ulterior, s-a extins în Ucraina, unde a dezvoltat parcul eolian Syvash, cu putere instalată de 250 MW, și a demarat recent construcția masivului proiect eolian Zophia, de 800 MW. Emergy AS intenționează să se dezvolte în întreg sud-estul Europei, următoarea piață vizată fiind cea a Serbiei, unde are în vedere proiecte eoliene de 800 MW.

Prețul bumbacului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, iar retailerii transferă majorările cumpărătorilor CITEȘTE ȘI Prețul bumbacului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, iar retailerii transferă majorările cumpărătorilor

 

În 2019, ultimul an pentru care există date complete, Emergy AS a avut venituri totale de peste 30 milioane euro și pierderi de circa jumătate de milion de euro.

Pe lângă firma românească pe care Emergy AS vrea să o cumpere, grupul hispano-german mai deține pe plan local compania de furnizare, service și mentenanță de turbine eoliene Siemens Gamesa Renewable Energy Romania SRL, care a terminat anul trecut cu pierderi de 976.000 lei, la venituri totale de aproape 12,5 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
siemens gamesa energie eoliana
proiecte parcuri eoliene
turbine eoliene gamesa
fuziune siemens gamesa