Trump menționează exporturile de gaze naturale lichefiate ale SUA în Europa în mesajul său către Summitul "Inițiativa celor Trei Mări" de la București

Trump menționează exporturile de gaze naturale lichefiate ale SUA în Europa în mesajul său către Summitul "Inițiativa celor Trei Mări" de la București
scris 17 sep 2018

Președintele SUA, Donald Trump, spune, într-un mesaj transmis participanților la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, organizat luni și marți la București, că SUA rămân dedicate colaborării cu cele 12 state membre, pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport și digitale, arătând că Inițiativa celor Trei Mări are un potențial enorm de a furniza rezultate în aceste domenii și în alte sectoare importante de cooperare.

Conform Administrației Prezidențiale, președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, i-a transmis președintelui Klaus Iohannis, în calitate de gazdă a Summitului "Inițiativa celor Trei Mări”, un mesaj adresat participanților la Summitul de la București.

În mesajul său, președintele Donald Trump afimă că anul trecut a susținut un discurs la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, în Polonia, și a a reafirmat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Inițiativa celor Trei Mări și țelul comun de extindere a infrastructurii, creștere a legăturilor de afaceri, consolidare a securității energetice și reducere a barierelor în calea unui comerț liber, echitabil și reciproc în Europa Centrală și de Est.

Tranzacție: Geely Group devine acționar majoritar al Saxo Bank, în companie intră și Sampo. Compania are un nou președinte CITEȘTE ȘI Tranzacție: Geely Group devine acționar majoritar al Saxo Bank, în companie intră și Sampo. Compania are un nou președinte

"Inițiativa celor Trei Mări are un potențial enorm de a furniza rezultate în aceste domenii și în alte sectoare importante de cooperare. O nouă infrastructură energetică este esențială pentru susținerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi piețe și diversificarea surselor de energie în întreaga regiune. Felicit România, Bulgaria, Ungaria, Austria și Slovacia pentru progresul înregistrat în sprijinirea diversificării energetice prin construcția de infrastructură pentru gazoducte. Statele Unite sunt mândre să rămână partener în aceste eforturi prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanță strategică și prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări. La multe niveluri, țara noastră rămâne dedicată colaborării cu cele 12 state membre, pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport și digitale", spune Donald Trump în mesajul său.

Trump îi mulțumește președintelui Klaus Iohannis pentru organizarea acestui eveniment și lui Rick Perry, Secretarul pentru Energie, care conduce delegația americană la București.

"Aștept cu interes să aflu despre progresul nostru comun în noi proiecte de investiții și parteneriate de afaceri. Statele Unite se angajează să rămână un puternic aliat și partener în această Inițiativă, pe măsură ce continuăm să ne concentrăm asupra dobândirii unei bogății și securități sporite în secolul al XXI-lea. Vă doresc un forum productiv și încununat de succes", încheie președintele american.

Cel de-al treilea Summit al Inițiativei celor Trei Mări, găzduit de președintele Klaus Iohannis, începe luni la București și se desfășoară timp de două zile, fiind așteptați președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nouă șefi de stat, doi președinți de Parlamente naționale, un prim-ministru și un ministru al Afacerilor Externe. Summitul are ca scop realizarea unor progrese pentru creșterea interconectivității în regiune, în trei domenii principale - energie, transporturi și digital.

Box office nord-american: Patru lungmetraje au debutat în top 10. „The Predator”, cel mai bun start din weekend CITEȘTE ȘI Box office nord-american: Patru lungmetraje au debutat în top 10. „The Predator”, cel mai bun start din weekend

La acest eveniment vor participa șefi de stat și reprezentanți ai acestora din 12 țări din Europa Centrală și de Est: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Potrivit Administrației Prezidențiale, summitul de la București va reprezenta oportunitatea politică de a valida liniile directoare strategice care stau la baza dezvoltării viitoare a Inițiativei celor Trei Mări. Astfel, această platformă politică flexibilă are ca prim obiectiv dezvoltarea economică a statelor din regiunea Europei Centrale și de Sud-Est, prin creșterea interconectivității, în special pe axa Nord-Sud, dar nu numai, în trei domenii principale - transport, energie, digital - și stimularea competitivității economiilor statelor participante. Al doilea obiectiv vizează creșterea convergenței reale între statele membre ale UE, contribuind astfel la întărirea unității și coeziunii în cadrul Uniunii, pentru a permite continuarea politicii de integrare europeană, ca bază pentru relansarea proiectului european. În al treilea rând, Inițiativa are rolul de a contribui la consolidarea relației transatlantice, prin încurajarea prezenței economice a SUA în regiune ca un catalizator pentru o cooperare consolidată și ca parte a parteneriatului transatlantic.

"Summitul găzduit la București de președintele Klaus Iohannis va contribui, totodată, într-o manieră concretă, la procesul de dezvoltare a cooperării regionale, marcând trecerea Inițiativei în faza rezultatelor tangibile. Astfel, Summitul urmărește exprimarea susținerii politice a statelor participante la Inițiativă cu privire la o listă regională de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transporturilor și digital, propuse de guvernele statelor participante, crearea unei rețele a Camerelor de Comerț din statele participante la Inițiativă, demararea demersurilor pentru înființarea unui Fond de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări și lansarea oficială a site-ului Inițiativei", a transmis Administrația Prezidențială.

În marja Summitului, va avea loc, la Romexpo, sub Înaltul Patronaj al președintelui Klaus Iohannis, prima ediție a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administrația Prezidențială a României și Camera de Comerț și Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite și Școala Națională de Studii Politice și Administrative. La Forumul de Afaceri vor participa companii și oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Inițiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina și Georgia, reprezentanți ai Comisiei Europene și ai instituțiilor financiare europene și internaționale, precum și reprezentanți ai think-tank-urilor și mediului academic. Obiectivul Forumului este să stimuleze inițiativele de afaceri și investițiile în regiune, să dezbată implementarea proiectelor prioritare, dar și să abordeze factorii potențiali de creștere și inovare, cum ar fi IMM-urile, antreprenoriatul tânăr, start-up-urile și incubatoarele de afaceri din regiune. În cadrul Forumului, vor fi organizate întâlniri de tip bussiness-to-business și business-to-government, precum și paneluri de dezbateri de tip policy care vor analiza implicațiile strategice ale evoluțiilor din cadrul Inițiativei.

În declarația comună UE - SUA convenită în 26 iulie la Washington, în urma întâlnirii dintre șeful statului american, Donald Trump, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a convenit întărirea cooperării strategice în domeniul energiei între SUA și UE. În acest context, UE va majora cantitatea de LNG importate din SUA, pentru a-și diversifica livrările de energie și a le face mai sigure. Prin urmare, SUA și UE vor colabora pentru a facilita comerțul în domeniul gazelor naturale lichefiate.

Acordul dintre SUA și UE prevede o creștere a achizițiilor europene de soia și de gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA, în schimbul suspendării noilor tarifele vamale impuse de Washington.

La acel moment, SUA și UE intraseră într-un conflict comercial după ce, în martie, Trump a decis să impună tarife de 25% pentru importurile de oțel și tarife de 10% pentru importurile de aluminiu, măsură condamnată de principalii aliați și parteneri comerciali ai Statelor Unite. În replică, UE a aprobat aplicarea unor taxe vamale pentru produse americane în valoare de 2,8 miliarde de euro și a lansat proceduri legale împotriva SUA la Organizația Mondială a Comerțului.

Conflictul a escaladat atunci după ce administrația președintelui american Donald Trump a anunțat că ia în considerare introducerea unor tarife de până la 25% pentru importurile de automobile și componente din UE. Comisia Europeană a avertizat că va lua măsuri de retorsiune dacă SUA va decize să taxeze suplimentar mașinile fabricate în Uniune.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
gaze naturale
exporturi sua gaze naturale lichefiate
lng
klaus iohannis
summitul initiativei celor 3 mari
brua
gaze naturale marea neagra