Acțiunile europene, în frunte cu cele din sectorul auto, cresc după ce SUA și UE au făcut primii pași spre evitarea unui război comercial

Acțiunile europene, în frunte cu cele din sectorul auto, cresc după ce SUA și UE au făcut primii pași spre evitarea unui război comercial
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 26 iul 2018

Acțiunile europene cresc joi după ce SUA și Uniunea Europeană au agreat începerea unor negocieri pentru a evita un război comercial și au stabilit ca, până ce vor ajunge la un acord final, să nu își mai impună reciproc noi bariere la importuri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acordul de principiu dintre cele două părți diminuează șansele ca președintele american să majoreze taxele la importurile de mașini din UE, așa cum plănuia până ieri.

O importantă organizație industrială germană a salutat cu precauție soluțiile propuse de președintele american Donald Trump și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru evitarea unui război comercial, dar a avertizat că pericolul tarifelor americane pentru autobilele europene nu a fost eliminat complet.

Grupul hotelier Orbis, care operează brandurile Sofitel, Pullman, Novotel, ibis - venituri de 163 milioane euro în primul semestru CITEȘTE ȘI Grupul hotelier Orbis, care operează brandurile Sofitel, Pullman, Novotel, ibis - venituri de 163 milioane euro în primul semestru

"Dacă este vorba de ceva mai mult decât suspenadarea temporară a ostilităților sau începutul a ceva mai important rămâne de văzut", spune Alastair George, responsabil de strategie la Edison, citat de Reuters.

Într-o conferință de presă comună cu președintele CE, Trump a anunțat un acord de principiu un UE și a declarat că Uniunea a fost de acord să majoreze importurile din SUA, inclusiv cele de gaz natural lichefiat și soia. Totodată, cele două părți s-au angajat să nu mai instituie noi bariere comerciale pe perioada negocierilor și chiar să reducă tarifele ulterior, "colaborând în direcția zero taxe, zero bariere și zero subvenții pentru bunuri industriale non-auto".

Indicele pan-european Stoxx 600 este în creștere cu 0,6%, cele mai semnificative creșteri fiind în sectorul auto, unde cotațiile sunt în urcat cu 1,7%.

Acțiunile Fiat, lovite puternic ieri de decesul fostului CEO și revizuirea estimărilor financiare, cresc astăzi cu peste 4% pe bursa de la Milano. La Frankfurt, Volkswagen crește cu 3,5%, iar Daimler, cu 1,8%. Avansul bursier al producătorului Mercedes-Benz este temperat de profitul sub așteptări raportat pentru trimestrul al doilea.

SUA și UE au intrat într-un conflict comercial după ce, în martie, Trump a decis să impună tarife de 25% pentru importurile de oțel și tarife de 10% pentru importurile de aluminiu, măsură condamnată de principalii aliați și parteneri comerciali ai Statelor Unite.

În replică, UE a aprobat aplicarea unor taxe vamale pentru produse americane în valoare de 2,8 miliarde de euro și a lansat proceduri legale împotriva SUA la Organizația Mondială a Comerțului.

Recent, conflictul a escaladat după ce administrația președintelui american Donald Trump a anunțat că ia în considerare introducerea unor tarife de până la 25% pentru importurile de automobile și componente din UE. Comisia Europeană a avertizat că va lua măsuri de retorsiune dacă SUA va decize să taxeze suplimentar mașinile fabricate în Uniune.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
auto
actiuni
burse
acord
razboi comercial
importuri
bariere
taxe
sua