Prețul electricității pe piața spot se apropie de 100 euro chiar și pentru o zi de weekend

Prețul electricității pe piața spot se apropie de 100 euro chiar și pentru o zi de weekend
scris 14 sep 2018

Prețul energiei electrice pe piața pentru ziua următoare (PZU) cu livrare sâmbătă între orele 20 și 21 a ajuns la un nivel record, de 97 euro/MWh (450 lei/MWh, același preț înregistrându-se și pe 5 septembrie), cu 11 euro peste nivelul înregistrat la aceeași oră în urmă cu o săptămână. Nivelul, apropiat de pragul de 100 euro/MWh, este surprinzător cu atât mai mult cu cât este vorba de o zi de weekend, în care, deși consumul casnic este mai ridicat, se remarcă prin absența consumului industrial.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Prețul mediu al energiei cu livrare în întreaga zi de sâmbătă este de 66,28 euro/MWh, cu 8 euro sub maximul de 74 euro/MWh înregistrat pentru această perioada (pe 5 septembrie).

Pe două dintre piețele spot cu care România este cuplată, Ungaria și Slovacia, prețul mediu al electricității este și mai ridicat, de 69 euro/MWh, în timp ce pe piața cehă acesta este mult mai scăzut, de 52 euro/MWh.

Vineri după-amiază, România exporta orar aproximativ 300 de MW de energie, iar la nivelul producției se remarca o scădere atât a energiei fotovoltaice, cât și a celei eoliene, sub nivelul de 500 MW. Și producția de energie hidro se situa sub 2.000 MW.

Corespondență din Craiova FOTO&VIDEO Cum va arăta fabrica elvețienilor Clariant. Planul: Investiția de 140 milioane euro, recuperată integral în cel mult 10 ani CITEȘTE ȘI Corespondență din Craiova FOTO&VIDEO Cum va arăta fabrica elvețienilor Clariant. Planul: Investiția de 140 milioane euro, recuperată integral în cel mult 10 ani

Miercuri, au intrat în revizie planificată pentru trei zile o unitate a CTE Turceni (cu o capacitate de 317 MW), după ce cu numai o zi înainte același lucru se întâmplase cu o altă unitate a CTE Turceni, cu o capacitate de 330 MW.

Joi, este rândul CTE Rovinari să intre în revizie, din capacitatea totală de producție de 304 MW numai 180 MW urmând a fi disponibili.

Hidroelectrica va declanșa la rândul său joi lucrări de revizie la HPP Vidraru (vor fi disponibili numai 119 MW din capacitatea totală de 219 MW) și la o unitate a centralei de la Porțile de Fier (va fi afectată întreaga capacitate de 194 MW).

Vineri va fi închisă în vederea reviziei și hidrocentrala de la Mărișelu (întreaga capacitate de 219 MW afectată).

Sâmbătă este rândul unei alte unități de la Porțile de Fier (întreaga capacitate de 194 MW afectată), dar și termocentralei de la Isalnița (cu o capacitate afectată de 300 MW), de a se închide.

Consiliul Concurenței a declanșat recent o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al companiei Hidroelectrica pe piața producerii și comercializării de energie electrică din România. Consiliul Concurenței are suspiciunea că Hidroelectrica, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piață (în principal pe Piața pentru Ziua Următoare), în scopul realizării unor oferte cu prețuri mai ridicate pe Piața de Echilibrare (PE).

Recenta scumpire de pe PZU nu se va regăsi decât parțial în facturile consumatorilor finali, în condițiile în care tranzacțiile de pe această piață reprezintă doar circa 40% din consumul național, restul fiind achiziționat de furnizori prin contracte bilaterale pe termen lung încheiate cu mult mai mult timp înainte de livrare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
opcom
record