Turcia a depășit Germania, devenind cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa, în primele patru luni din 2024, arată datele publicate de think tank-ul dedicat climei și energiei Ember, transmite Reuters.
În perioada ianuarie – aprilie 2024, producția Turciei de electricitate pe bază de cărbune, de 36 TWh (terrawatt-oră), a depășit producția companiilor germane de utilități, de 34,6 TWh, precum și producția de 31,3 TWh a celui de-al treilea utilizator de cărbune din Europa, Polonia, scrie Agerpres.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Principalul motiv al ascensiunii Turciei în clasamentul regional îl reprezintă scăderea cu 32% a utilizării cărbunelui în Germania, în primele patru luni din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023.
Producția totală de electricitate pe bază de cărbune a Turciei a fost cu aproximativ 3% mai scăzută decât în perioada ianuarie – aprilie 2023, dar cu aproximativ 6% mai ridicată față de primele patru luni din 2019.
În contrast, generarea de electricitate pe bază de cărbune în Germania și Polonia, în perioada ianuarie – aprilie 2024, a fost mai scăzută cu 42% și, respectiv, cu 19,4% decât în primele patru luni din 2019, indicând reducerea folosirii cărbunelui în ultimii ani în Europa.
Extinderea rapidă a capacității de generare a energiei curate în Germania, Polonia și alte economii importante din nordul și vestul Europei a contribuit la reducerea utilizării cărbunelui.
Între 2022 și 2023 a crescut capacitatea de generare a energiei curate cu 9% în Germania, cu 21,4% în Polonia, cu 21% în Țările de Jos, cu 9,6% în Italia și cu 8% în Spania, conform Ember.
În contrast, capacitatea de generare a energiei curate în Turcia a crescut cu 4,5% din 2022 în 2023.
Anul trecut, creșterea capacității de generare a energiei curate a fost de asemenea limitată în Cehia (1,1%), România (1,4%) și Serbia (3,6%), subliniind adâncirea deficitului de dezvoltare a energiei curate între statele bogate și cele în curs de dezvoltare din regiunea europeană.
În plus pe lângă creșterea lentă a capacității de generare a energiei curate, Turcia, Cehia, Serbia și Bulgaria au unele din sistemele de producere a energiei cele mai dependente de cărbune din Europa.