Turcia a devenit cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa

Turcia a devenit cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mai 2024

Turcia a depășit Germania, devenind cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa, în primele patru luni din 2024, arată datele publicate de think tank-ul dedicat climei și energiei Ember, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

În perioada ianuarie – aprilie 2024, producția Turciei de electricitate pe bază de cărbune, de 36 TWh (terrawatt-oră), a depășit producția companiilor germane de utilități, de 34,6 TWh, precum și producția de 31,3 TWh a celui de-al treilea utilizator de cărbune din Europa, Polonia, scrie Agerpres.

Cumpărătorii greci ai Enel România și-au majorat puternic profitul. Achiziția românească, printre factori. Ușoară deterioare a calității distribuției CITEȘTE ȘI Cumpărătorii greci ai Enel România și-au majorat puternic profitul. Achiziția românească, printre factori. Ușoară deterioare a calității distribuției

Principalul motiv al ascensiunii Turciei în clasamentul regional îl reprezintă scăderea cu 32% a utilizării cărbunelui în Germania, în primele patru luni din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023.

Producția totală de electricitate pe bază de cărbune a Turciei a fost cu aproximativ 3% mai scăzută decât în perioada ianuarie – aprilie 2023, dar cu aproximativ 6% mai ridicată față de primele patru luni din 2019.

În contrast, generarea de electricitate pe bază de cărbune în Germania și Polonia, în perioada ianuarie – aprilie 2024, a fost mai scăzută cu 42% și, respectiv, cu 19,4% decât în primele patru luni din 2019, indicând reducerea folosirii cărbunelui în ultimii ani în Europa.

Extinderea rapidă a capacității de generare a energiei curate în Germania, Polonia și alte economii importante din nordul și vestul Europei a contribuit la reducerea utilizării cărbunelui.

Între 2022 și 2023 a crescut capacitatea de generare a energiei curate cu 9% în Germania, cu 21,4% în Polonia, cu 21% în Țările de Jos, cu 9,6% în Italia și cu 8% în Spania, conform Ember.

În contrast, capacitatea de generare a energiei curate în Turcia a crescut cu 4,5% din 2022 în 2023.

Anul trecut, creșterea capacității de generare a energiei curate a fost de asemenea limitată în Cehia (1,1%), România (1,4%) și Serbia (3,6%), subliniind adâncirea deficitului de dezvoltare a energiei curate între statele bogate și cele în curs de dezvoltare din regiunea europeană.

În plus pe lângă creșterea lentă a capacității de generare a energiei curate, Turcia, Cehia, Serbia și Bulgaria au unele din sistemele de producere a energiei cele mai dependente de cărbune din Europa.

viewscnt
Afla mai multe despre
cărbune
electricitate
turcia