Ucraina a cerut SUA și Germaniei să sancționeze Gazprom, sub acuzația că privează Kievul de gaze printr-un acord de tranzit cu Ungaria

Ucraina a cerut SUA și Germaniei să sancționeze Gazprom, sub acuzația că privează Kievul de gaze printr-un acord de tranzit cu Ungaria
scris 2 oct 2021

Ucraina a cerut Statelor Unite și Germaniei să impună sancțiuni grupului rus Gazprom, pe care îl acuză că se folosește de energie ca de i armă politică, după ce gigantul energetic a implementat un acord de tranzit cu Ungaria care privează Kievul de gaze naturale, transmite Reuters.

Potrivit termenilor acordului de aprovizionare pe termen lung cu Budapesta, care a intrat în vigoare vineri, Gazprom nu va mai livra gaze Ungariei via Ucraina ci prin Serbia și Austria, scrie News.ro.

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

Acest lucru privează Ucraina de venituri din tranzit, iar țara nu va mai putea importa fluxuri inverse de gaze din Ungaria, practică folosită din 2015 pentru a nu mai cumpra gaze direct din Rusia.

Legăturile Kievului cu Moscova sunt în criză de la anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014, și susținerea separatiștilor din estul Ucrainei.

Iuri Vitrenko, șeful companiei ucrainene de stat Naftogaz, a cerut Washingtonului și Berlinului să onoreze ceea ce au promis, să adopte o atitudine fermă împotriva Moscovei, angajament făcut contextul finalizării gazouctului rusesc Nord Stream 2 către Germania.

”Kremlinul face acest lucru intenționat. Nici măcar nu este un avertisment, este în mod evident folosirea gazelor în scop politic”, a afirmat Vitrenko pe Facebook.

”O declarație comună a Statelor Unite și Germaniei a afirmat că dacă Kremlinul va folosi gazele ca o armă, atunci va exista un răspuns corespunzător. Așteptăm acum impunerea de sancțiuni unei filiale deținută integral de Gazprom, operatorul Nord Stream 2."

Acesta a făcut referire la un acord între Berlin și Washington referitor la Nord Stream 2, convenit în iulie.

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

Disputa survine într-un moment sensibil pentru Rusia, care dorește ca Germania să certifice gazoductul Nord Stream 2 către Germania, care a fost finalizat.

Rusia neagă acuzațiile.

Washingtonul și Berlinul nu au răspuns imediat apelului făcut de Vitrenko.

Kremlinul a respind criticile ucrainene ca fiind nefondate și politizate.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia își îndeplinește obligațiile conform contractelor pentru gaze existente.

Gazprom nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
gazprom