ULTIMA ORĂ DOCUMENT Cum vrea Guvernul să compenseze facturile populației la curent și gaze

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Cum vrea Guvernul să compenseze facturile populației la curent și gaze
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 1 oct 2021

Persoanele fizice care consumă în cele 5 luni ale perioadei 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 între 150 și 1.000 KWh de energie electrică și între 80 și 960 de metri cubi de gaze naturale vor beneficia de compensări lunare ale facturilor aferente consumului din intervalul menționat, care vor fi calculate prin raportare la un preț de referință de 0,68 lei/KWh (cu tot cu tarife reglementate și TVA) la electricitate și de 125 lei/MWh la gaze, conform deciziei pregătite la nivelul Guvernului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Astfel, la energie electrică, ca regulă generală, va fi acordată o compensare în sumă fixă, de 0,21 lei/KWh, înmulțită cu consumul lunar. Dacă însă se constată că, în urma acordării compensației de 0,21 lei/KWh, valoarea rămasă de achitat pe factură corespunde unui preț pe KWh mai mic decât referința de 0,68 lei/KWh, compensația va fi redusă corespunzător astfel încât restul de achitat pe factură, împărțit la cantitatea consumată, să reflecte prețul de referință, de 0,68 lei/KWh, sub care nu se poate coborî.

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Prețul de referință de 0,68 lei/KWh este cel mai mic disponibil pe piața ofertelor concurențiale de furnizare pentru populație, fiind cel practicat de către producătorul de stat Hidroelectrica.

ANAF declanșează controale Antifraudă pe case de marcat. Firmele mici și mijlocii mai au timp până la finele lunii noiembrie pentru a le conecta la sistemul informatic al ANAF CITEȘTE ȘI ANAF declanșează controale Antifraudă pe case de marcat. Firmele mici și mijlocii mai au timp până la finele lunii noiembrie pentru a le conecta la sistemul informatic al ANAF

Compensarea la energie electrică reprezintă, potrivit Guvernului, valoarea costurilor de transport și distribuție a energiei.

"Schema de compensare pentru energie electrică vizează acordarea unei compensări la plata facturilor de energie electrică în valoare de 0,21 lei/KWh, care reprezintă media aritmetică a tarifelor reglementate (compus din tarif serviciu de distribuție, tarif mediu de transport și componentele tarifului de transport și tariful pentru servicii de sistem) ale energiei electrice pentru cele 8 regiuni (de distribuție – n.r.)", precizează Executivul.
 

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

La gaze, regula generală este că se compensează 25% din valoarea facturilor lunare, însă raportat la prețul de referință de 125 lei/MWh, apropiat de media prețurilor reglementate de furnizare de dinainte de liberalizarea pieței.

"Compensația se aplică pentru clienții casnici care au încheiate contracte de furnizare de gaze naturale la un preț de referință al gazelor naturale mai mare de 125 lei/MWh. Cota procentuală aferentă compensării se determină prin raportare la prețul de vânzare al gazelor naturale. În situația în care, în urma aplicării compensării, valoarea reprezentând diferența dintre prețul de vânzare al gazelor naturale și suma de compensare este mai mică de 125 lei/MWh, se compensează doar diferența dintre prețul de vânzare al gazelor naturale și prețul de referință de 125 lei/MWh", este indicat într-un document guvernamental.

Potrivit sursei citate, valorile lunare ale compensațiilor pentru sprijinul financiar acordat pentru locuințele aparținând consumatorilor casnici pentru consumul propriu de energie electrică și de gaze naturale vor putea fi actualizate prin hotărâre a Guvernului la propunerea Ministerului Energiei și Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cu minimum 5 zile lucrătoare înainte de perioada de aplicare. 

 

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Cum vrea Guvernul să compenseze facturile populației la curent și gaze
ULTIMA ORĂ DOCUMENT Cum vrea Guvernul să compenseze facturile populației la curent și gaze
ULTIMA ORĂ DOCUMENT Cum vrea Guvernul să compenseze facturile populației la curent și gaze

Bolojan aduce un fost CEO Blue Air să-i conducă Air Oradea CITEȘTE ȘI Bolojan aduce un fost CEO Blue Air să-i conducă Air Oradea

"Consumatorii casnici de energie electrică și de gaze naturale beneficiază de această compensare în situația în care se încadrează în limitele de consum menționate și dacă nu beneficiază de subvenția acordată pentru consumatorul vulnerabil potrivit Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie", se precizează în document.

Din exprimare rezultă o veste proastă pentru consumatori: cine consumă în perioada noiembrie 2021 – martie 2022 cantități mai mari decât plafoanele maxime de 1.000 KWh la energie electrică (200 KWh pe lună în medie) și 960 de metri cubi la gaze naturale (în medie 192 mc pe lună) nu va beneficia de nici un fel de compensare, nici măcar pentru partea din consum situată sub aceste limite.

Facebook a căzut complet vineri dimineața CITEȘTE ȘI Facebook a căzut complet vineri dimineața

Foarte important, de compensarea la gaze naturale vor beneficia și locatarii de apartamente din condomii care nu au centrale individuale și a căror încălzire este asigurată de centrale de bloc sau cvartal, încadrarea în limitele de consum fiind stabilită în mod paușal.

"Schema de compensare se aplica și în cazul condominiilor și/sau cvartalelor cu încălzire centralizată care au un singur punct de consum care deservește spațiile locative din condominiu sau cvartal. Pentru punctul de consum aferent încălzirii centralizate dintr-un condominiu și/sau cvartal, încadrarea în tranșele de consum, pentru fiecare dintre spațiile locative, se realizează în baza consumului înregistrat la punctul de consum, prin raportare la numărul de spații locative", prevede documentul.

Responsabilitatea cu privire la declararea tranșelor de consum aferente fiecărui proprietar din condominiu/cvartal revine Asociației de proprietari constituită la nivelul condominiului sau cvartalului potrivit legii sau proprietarilor, în situația în care pentru condominiul sau cvartalul respectiv nu există obligația constituirii asociației. Pentru a beneficia de sprijinul financiar, reprezentantul administratiei condominiului/cvartalului, sau proprietarii din condominiu va/vor depune lunar la furnizorul de gaze naturale toate calculele necesare însoțite de o declarație pe propria răspundere privind realitatea datelor furnizate.

Undă verde - Saint-Gobain preia fabrica Duraziv, controlată de Daniel Guzu, cel mai mare producător independent de materiale de construcții din România CITEȘTE ȘI Undă verde - Saint-Gobain preia fabrica Duraziv, controlată de Daniel Guzu, cel mai mare producător independent de materiale de construcții din România

Documentul rezolvă și o problemă semnalată de Profit.ro cu privire la prima variantă de schemă de compensare făcută publică de autorități, anume că aceasta era în bună măsură mai avantajoasă, în unele situații, decât cea destinată consumatorilor casnici cu venituri mici, definiți ca vulnerabili în legea dedicată lor.

Astfel, se stipulează că, în situația în care compensarea prevăzută de documentul citat este mai mare decât valoarea cumulată a ajutoarelor cuvenite consumatorilor vulnerabili în baza prevederilor Legii nr. 226/2021, atunci aceștia vor primi respectivele ajutoare, plus diferența până la valoarea compensării pentru nevulnerabili.

LISTA Marile companii aeriene europene sunt de acord să ramburseze banii pasagerilor după anularea zborurilor CITEȘTE ȘI LISTA Marile companii aeriene europene sunt de acord să ramburseze banii pasagerilor după anularea zborurilor

"Impactul financiar total asupra bugetul de stat este de 1.304.934.197 lei, din care suma de 494.204.246 lei pentru compensarea facturilor de energie electrică, respectiv 810.729.951 lei pentru compensarea facturilor de gaze naturale", se precizează în document.

Diferența de preț final acordată drept compensare urmează a fi suportată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, de la o poziție distinctă de cheltuieli bugetare, prin decontarea sumelor aferente schemei de compensare furnizorilor de energie electrică și de gaze naturale. Suma reprezentând valoarea compensată nu este purtătoare de TVA și se scade din suma reprezentând contravaloarea facturii emise de furnizor.

Procedura de decontare, de verificare și monitorizare a sumelor aferente schemei de compensare, documentele și termenele pe baza cărora se realizează decontarea, precum și alte măsuri necesare aplicării schemei se vor stabili prin norme metodologice, care vor fi elaborate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Energiei și aprobate prin hotărâre a Guvernului. În termen de 6 luni de la solicitarea decontării, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei verifică corectitudinea întocmirii situațiilor de plată de către furnizori. 

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
scumpire gaze
compensare facturi energie
compensare facturi gaze