Ucraina se oferă să exporte electricitate Germaniei

Ucraina se oferă să exporte electricitate Germaniei
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 sep 2022

Ucraina intenționează să sprijine Germania în încercarea de a pune capăt dependenței sale de importurile de energie din Rusia prin furnizarea de resurse din propriul surplus de electricitate celei mai mari economii din Europa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În prezent, Ucraina exportă electricitate în Republica Moldova, România, Slovacia și Polonia. Dar suntem dispuși să ne extindem exporturile și în Germania", a declarat pentru DPA premierul ucrainean Denîs Șmîhal, scrie Agerpres.

LG a prezentat un monitor care se ajustează automat în funcție de poziția utilizatorului CITEȘTE ȘI LG a prezentat un monitor care se ajustează automat în funcție de poziția utilizatorului

"Avem o cantitate suficientă de electricitate în Ucraina datorită centralelor noastre nucleare", a spus el.

În contextul invaziei ruse începute la finalul lunii februarie, Ucraina, alături de Republica Moldova, s-a deconectat de la rețeaua de electricitate care o lega de Rusia. La mijlocul lunii martie, rețeaua de electricitate a Ucrainei s-a conectat la rețeaua europeană.

De atunci, Ucraina exportă între 400 și 700 de megawați de electricitate pe zi către UE și Republica Moldova.

Șmîhal vrea acum ca țara sa să își sporească de câteva ori exporturile către UE. "Acest lucru ar fi foarte bun pentru ambele părți. UE ar primi mai multă energie, iar noi am primi mai multă valută, de care avem nevoie urgentă", a spus premierul ucrainean.

Ucraina gestionează centrale nucleare cu o capacitate totală de peste 14 gigawați. Totuși, cele șase reactoare de la centrala nucleară Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse din martie.

Comunitatea internațională este extrem de îngrijorată că luptele din apropierea celei mai mari centrale atomice din Europa ar putea duce la un accident nuclear.

Consumul de electricitate în Ucraina a scăzut masiv de la începutul invaziei ruse, atât din cauza exodului în masă al populației, cât și a diminuării economiei. Acest lucru a dus la creșterea capacității de export de electricitate a Ucrainei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
germania
electricitate