Ucraina vrea să-și dubleze exporturile de electricitate către România, Ungaria și Slovacia

Ucraina vrea să-și dubleze exporturile de electricitate către România, Ungaria și Slovacia
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 13 sep 2022

Ucraina își va dubla până la finalul acestui an exporturile de electricitate către România, Ungaria și Slovacia, acestea urmând să crească de la 300 MW cu încă 200-300 MW, în timp ce cele către Polonia vor crește cu peste 1.000 MW, a anunțat premierul ucrainean Denîs Șmîhal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Luni dimineață, la ora 12:40, România importa 152 MW din Ucraina și exporta 208 MW în statul vecin, unde mai multe regiuni au rămas fără curent ca urmare a atacurilor efectuate de armata rusă asupra infrastructurii civile.

Așa cum a anunțat Profit.ro, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a dublat, de la 1 septembrie, tariful reglementat aplicat de operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, tuturor tranzacțiilor de import, export și tranzit de energie electrică programate cu sistemele electroenergetice ale așa-ziselor ″țări perimetrice″, care în cazul României sunt statele vecine nemembre UE Republica Moldova și Ucraina.

Germanii ar putea recurge la iarnă la încălzirea cu radiatoare electrice, ineficiente, pentru a evita gazele CITEȘTE ȘI Germanii ar putea recurge la iarnă la încălzirea cu radiatoare electrice, ineficiente, pentru a evita gazele

Astfel, tariful a fost majorat de la 0,6 euro/MWh plus TVA (0,714 euro/MWh în total) la 1,2 euro/MWh plus TVA (1,428 euro/MWh în total).

În contextul invaziei ruse începute la finalul lunii februarie, Ucraina, alături de Republica Moldova, s-a deconectat de la rețeaua de electricitate care o lega de Rusia. La mijlocul lunii martie, rețeaua de electricitate a Ucrainei s-a conectat la rețeaua europeană.

De atunci, Ucraina exportă între 400 și 700 de megawați de electricitate pe zi către UE și Republica Moldova. Șmîhal vrea acum ca țara sa să își sporească de câteva ori exporturile către UE.

Tranzacție: Electromontaj preia Hidroconstrucția și societățile controlate de către aceasta CITEȘTE ȘI Tranzacție: Electromontaj preia Hidroconstrucția și societățile controlate de către aceasta

Ucraina gestionează centrale nucleare cu o capacitate totală de peste 14 GW. Totuși, cele șase reactoare de la centrala nucleară Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse din martie.

Consumul de electricitate în Ucraina a scăzut masiv de la începutul invaziei ruse, atât din cauza exodului în masă al populației, cât și a diminuării economiei. Acest lucru a dus la creșterea capacității de export de electricitate a Ucrainei.

Majorarea spectaculoasă a exporturilor către Polonia are ca explicație restaurarea și punerea în funcțiune a liniei electrice NPP Hmelnytsky-Rzeszów, despre care premirul ucrainean a discutat recent cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki la Kiev.

Belgia cere plafonarea tuturor prețurilor angro ale gazelor, nu doar pentru importurile din Rusia CITEȘTE ȘI Belgia cere plafonarea tuturor prețurilor angro ale gazelor, nu doar pentru importurile din Rusia

“Am planificat terminare (lucrărilor la NPP Hmelnytsky-Rzeszów - n.r.) înainte de 14 decembrie, însă ca urmare a accelerării acestora, putem finaliza cu o săptămână mai devreme. Acest lucru ne va permite să exportăm încă 1.000 MW în Polonia. De aceea, am solicitat Poloniei să ne ajute în ceea ce extinderea cotelor de export în cadrul ENTSO-E (Asociația operatorilor de sistem din Europa - n.r.), a precizat Șmîhal, citat de agenția de presă ucraineană Interfax.

Totodată, premierul ucrainean a anunțat că guvernul de la Kiev va lua în considerare posibilitatea deschiderii unei cote pentru exportul a 100.000 de tone de cărbune către Polonia în luna septembrie.

“În numele președintelui Ucrainei, la cererea părții poloneze, Ucraina este gata să ia în considerare posibilitatea deschiderii de cote pentru exporturile de cărbune către Polonia. Vorbim despre 100.000 de tone în septembrie, de care partenerii noștri polonezi au nevoie urgent”, a afirmat Șmîhal pe Telegram.

Potrivit premierul ucrainean, rezervele de cărbune din depozitele centralelor ucrainene se ridică la aproape 2 milioane de tone, de 2,5 ori mai ridicate decât în urmă cu un an.

viewscnt
Afla mai multe despre
export
electricitate
ucraina
românia
ungaria
polonia
slovacia