UE s-ar putea confrunta anul viitor cu un deficit de gaze de 27 miliarde metri cubi

UE s-ar putea confrunta anul viitor cu un deficit de gaze de 27 miliarde metri cubi
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 dec 2022

Uniunea Europeană (UE) și-a asigurat o cantitate suficientă de gaze pentru această iarnă, dar s-ar putea confrunta cu un deficit anul viitor, dacă Rusia reduce și mai mult livrările, a anunțat Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale a Energiei (IEA), cerând guvernelor să acționeze mai rapid pentru a economisi energie și a extinde regenerabilele, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Chiar dacă Rusia a redus livrările de gaze anul acesta, Europa a evitat un deficit sever și a început iarna cu cantități importante în facilitățile de stocare a gazelor, datorită în parte măsurilor de urgență adoptate de UE pentru umplerea depozitelor, dar și a vremii blânde. În plus, prețul ridicat al gazelor a redus cererea. Dar anul viitor Europa s-ar putea confrunta cu riscuri semnificativ mai ridicate, scrie Agerpres.

VIDEO Prima defecțiune a unui tramvai, la câteva ore după ce a fost pus în circulație în Capitală CITEȘTE ȘI VIDEO Prima defecțiune a unui tramvai, la câteva ore după ce a fost pus în circulație în Capitală

Dacă Rusia nu va mai livra nici cantitățile reduse de gaze pe care le livrează acum Europei, iar cererea de gaze în China se redresează după restricții, UE s-ar putea confrunta cu un deficit de 27 miliarde metri cubi (bcm) de gaze în 2023, avertizează Agenția Internațională a Energiei. Conform datelor UE, consumul total de gaze al blocului comunitar s-a situat anul trecut la 412 bcm.

"Aceasta este o dificultate semnificativă", a afirmat Fatih Birol la o conferință de presă cu Comisia Europeană, la Bruxelles. Acesta a adăugat că fără măsurile de urgență adoptate de UE, deficitul ar fi fost de aproximativ 60 miliarde metri cubi de gaze. El a cerut UE campanii mai bune pentru a încuraja consumatorii să folosească mai puțină energie.

Potențialul deficit poate fi evitat prin extinderea subvențiilor și a politicilor menite să economisească energia, prin renovarea locuințelor prost izolate și înlocuirea centralelor care folosesc combustibili fosili cu pompe de căldură, în timp ce continuă planurile UE de majorarea semnificativă a regenerabilelor, apreciază IEA.

Aprovizionare cu gaze a blocului comunitar "este sigură pentru această iarnă" iar UE se pregătește pentru următoarea, a afirmat președintele CE, Ursula von der Leyen. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
uniunea europeana