ULTIMA ORĂ Comisia Europeană avansează pentru statele membre raționalizarea gazelor

ULTIMA ORĂ Comisia Europeană avansează pentru statele membre raționalizarea gazelor
scris 20 iul 2022

Comisia Europeană avansează, ca plan de urgență, un obiectiv pentru reducerea cererii de gaze de către statele membre, înainte de venirea iernii.

Fiecare țară membră ar trebui să taie din consum cu 15%, din luna august și până la finele lunii martie, comparativ cu media ultimilor cinci ani în aceeași perioadă. 

În caz de alertă, dacă livrările de gaz rusesc sunt oprite total, statele membre trebuie obligatoriu să diminueze consumul.

Minister, despre Casa Verde Fotovoltaice: Firma care a câștigat contractul de realizare a softului avea un singur angajat CITEȘTE ȘI Minister, despre Casa Verde Fotovoltaice: Firma care a câștigat contractul de realizare a softului avea un singur angajat

Propunerea permite, de asemenea, Comisiei să facă obiectivul obligatoriu din punct de vedere juridic pentru țări, în cazul în care situația aprovizionării cu gaze a Europei se deteriorează până la un punct în care sunt probabile situații de urgență sau dacă două țări cer UE să declare o urgență în furnizarea de gaze.

ULTIMA ORĂ Amenzi pentru manipularea pieței angro de energie și gaze CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Amenzi pentru manipularea pieței angro de energie și gaze

Ținta ar fi concepută ca o reducere a consumului de gaz în comparație cu media unei țări în perioada 2016-2021.

”UE se află acum într-o situație de securitate a aprovizionării cu gaze vulnerabilă. A sosit momentul ca UE să anticipeze riscurile și să intensifice în mod proactiv pregătirea pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale”, se arată în proiect.

Un purtător de cuvânt a declarat marți că Comisia își bazează planurile de urgență pentru aprovizionarea cu gaze de iarnă pe ipoteza că Rusia ar putea reduce complet livrările către Europa. Proiectul de document spune că o întrerupere totală a livrărilor de gaze rusești, combinată cu o iarnă rece, ar putea reduce PIB-ul mediu al UE cu 0,9-1,5%, dacă țările nu s-ar pregăti în avans.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
ue