ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Guvernul extinde cu 15 ani acordul cu ExxonMobil și OMV Petrom pentru concesionarea perimetrului de gaze Neptun Deep din Marea Neagră

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Guvernul extinde cu 15 ani acordul cu ExxonMobil și OMV Petrom pentru concesionarea perimetrului de gaze Neptun Deep din Marea Neagră
scris 30 ian 2019

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi prelungirea cu 15 ani, până în 2045, a acordului petrolier dintre stat și concesionarii ExxonMobil și OMV Petrom privind perimetrul de gaze naturale de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră, semnat inițial în anul 2000 cu valabilitate până în 2030, prin încheierea în acest sens a unui act adițional la acord, confirmând informațiile publicate de Profit.ro în urmă cu peste o lună.

Hotărârea de Guvern a fost adoptată la scurt timp după ce Manfred Leitner, membru al board-ului OMV responsabil cu operațiunile downstream, a declarat la Viena că lipsa politicilor fiscale și de reglementare adecvate din România a descurajat grupul austriac OMV, prin subsidiara sa românească OMV Petrom, în a lua decizia finală de investiție în Neptun Deep, cel mai important perimetru offshore de gaze din apele teritoriale românești ale Mării Negre. Oficialul OMV a făcut această declarație într-un context în care a susținut că Europa are nevoie de o relație stabilă cu Rusia și de implementarea proiectului de gazoduct Nord Stream 2, pentru a-și asigura securitatea aprovizionării sale cu gaze.

Acordul petrolier inițial privind perimetrul Neptun Deep a fost încheiat în anul 2000, titulari fiind atunci compania franceză Elf Aquitaine (transformată ulterior în Total) și Petrom, pe atunci deținută integral de statul român. Ulterior, în 2008, participația francezilor a fost preluată de americanii de la ExxonMobil.

Angajații Audi primesc majorarea salarială și ies din grevă CITEȘTE ȘI Angajații Audi primesc majorarea salarială și ies din grevă

Inițial se avea în vedere doar prelungirea perioadei de explorare inițială a perimetrului Neptun Deep, cu încă două faze de extindere opționale suplimentare, fără prelungirea duratei acordului de concesiune ca atare. Asta după ce decizia finală de investiție în proiect a companiilor concesionare, care ar fi trebuit adoptată în 2018, a fost amânată. În cele din urmă, cele două companii au cerut și prelungirea cu 15 ani a acordului.

"În prezent, este în curs de derulare perioada de explorare, în timpul căreia titularii au explorat perimetrul XIX Neptun într-o manieră responsabilă, ce a implicat un nivel ridicat al investițiilor, care a depășit în mod semnificativ programele de lucrări cu privire la acest perimetru. Etapa de dezvoltare offshore în ape de mare adâncime implică investiții masive în tehnologie sofisticată, fiind necesar un nivel ridicat de rezerve pentru a justifica dezvoltarea economică a zăcămintelor. Costurile de dezvoltare ajung, în mod obișnuit, până la câteva miliarde dolari. Pe lângă aceasta, este nevoie de o perioadă suficientă în vederea creării infrastructurii și capacităților de producție offshore și pentru exploatarea resurselor comerciale potențiale. Ținând seama de împrejurările menționate anterior, s-a apreciat că, în vederea maximizării șanselor de obținere a producției de hidrocarburi din perimetrul XIX Neptun, într-o perioadă de timp rezonabilă, este esențial ca titularul acordului de concesiune să dispună de timpul adecvat, astfel că se impune prelungirea duratei concesiunii cu cincisprezece (15) ani. Acest lucru implică modificarea acordului de concesiune printr-un act adițional, având ca obiect extinderea duratei concesiunii", se menționează în nota de fundamentare a HG-ului adoptat astăzi de Guvern.

Firmele, ONG-urile, federațiile, cluburile vor primi până la 500.000 euro și vor avea credite garantate pentru construcția de grădințe cu program sportiv. Guvernul alocă 500 milioane euro pentru 1.000 de grădinițe. Relatări despre discuții Țiriac - Guvern CITEȘTE ȘI Firmele, ONG-urile, federațiile, cluburile vor primi până la 500.000 euro și vor avea credite garantate pentru construcția de grădințe cu program sportiv. Guvernul alocă 500 milioane euro pentru 1.000 de grădinițe. Relatări despre discuții Țiriac - Guvern

Anul trecut, autoritățile de la București au luat numeroase măsuri care au descurajat investițiile în explorarea și exploatarea de noi zăcăminte de gaze naturale, cum ar fi Legea offshore, care majorează semnificativ povara fiscală suportată de companiile concesionare din Marea Neagră și le obligă să-și vândă minimum 50% din producție pe bursele din România, măsuri care au făcut ca OMV Petrom și ExxonMobil să amâne luarea deciziei finale de investiție în proiectul Neptun Deep. Ulterior, OUG nr. 114/2018, adoptată la finalul anului, a plafonat prețul de vânzare al gazelor către furnizori de către toți producătorii la 68 lei/MWh, i-a obligat să asigure cu prioritate consumul casnic și a majorat de 20 de ori, de la 0,1% la 2%, contribuția bănească datorată ANRE de toți deținătorii de licențe din domeniul energiei electrice și gazelor naturale.

”Motivul emiterii actului normativ și în același timp, temeiul legal al acestuia, îl constituie prevederile art. 30 din Legea nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore („Legea Offshore”) potrivit cărora „durata inițială a concesiunii poate fi prelungită cu până la 15 ani la solicitarea titularului de acord petrolier referitor la perimetre petroliere offshore cu condiția îndeplinirii programelor de lucrări stabilite de ANRM prin acordul petrolier scadente la data solicitării prelungirii”. Astfel, Titularul a efectuat în integralitate lucrările stabilite în programele minime de explorare aferente perioadei inițiale de explorare și celor 4 faze de extindere opționale conform Acordului de concesiune, astfel cum a fost modificat și completat conform Actelor adiționale nr.1, 2 și 3, în prezent fiind în curs de derulare programul minim de lucrări petru cea de a V-a fază de extindere opțională, asumat prin Actul adițional nr. 4, cu scopul de a mări șansele de descoperire a noi zăcăminte de hidrocarburi potențial comerciale. Lucrările de explorare au constat în achiziție și reprocesare profile seismice, săparea sondelor de explorare, precum și studii geologice și geofizice, pentru care Titularul a elaborat și transmis ANRM rapoarte, precum și înregistrările datelor primare geofizice (diagrafii de sondă și înregistrări seismice), pe suport electronic. Prin Actul adițional nr. 5 nu se intervine asupra prevederilor convenite prin celelalte acte adiționale, care au au avut ca obiect acordarea unor extinderi ale perioadei de explorare, în condițiile asumării unor noi programe de lucrări suplimentare. Prelungirii duratei Acordului de concesiune cu 15 ani este esențială pentru ca în urma evaluării descoperirilor comerciale făcute să poată fi luată decizia de investiții, care să permită o exploatare mai îndelungată și care să asigure recuperarea investiției facute. In lipsa certitudinii prelungirii Acordului de concesiune, având în vedere costul ridicat al facilităților care urmează să fie construite offshore în vederea exploatării, există riscul ca Titularul să nu realizeze investiția, nefiind economică”, se mai spune în document.

Antreprenorul, clientul-vedetă al zonelor centrale din Capitală în sectorul rezidențial. Sunt însă așteptați că vor veni la cumpărare militarii, diplomații, magistrații și chiar funcționarii publici CITEȘTE ȘI Antreprenorul, clientul-vedetă al zonelor centrale din Capitală în sectorul rezidențial. Sunt însă așteptați că vor veni la cumpărare militarii, diplomații, magistrații și chiar funcționarii publici

"Prelungirea duratei concesiunii va conduce la o durata totală a acordului de concesiune de patruzeci și cinci (45) de ani", adică până în 2045, precizează nota de fundamentare. ExxonMobil și OMV Petrom estimau anterior că producția de gaze din perimetrul Neptun Deep ar putea debuta în 2021 și ar putea dura chiar 15 ani, respectiv până în 2036.

Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, a reluat recent procedura de testare a cererii din partea potențialilor cumpărători ai gazelor care ar urma să fie extrase din perimetrul offshore Neptun Deep din Marea Neagră, concesionat de ExxonMobil și OMV Petrom, pentru justificarea economică a investiției în proiectul conductei Tuzla-Podișor, ce va prelua de la țărm gazele extrase din perimetrul respectiv și la va introduce în sistemul național.

De asemenea, Transgaz și omologul său maghiar, FGSZ, au anunțat că o bună parte a contractelor de rezervare de capacitate de transport de gaze pe viitoarea conductă BRUA, faza 2, ce va întări interconectarea dintre România și Ungaria, contracte semnate la finalul lui 2017, au fost reziliate de către firmele ofertante până la data limită de 14 decembrie 2018, iar volumul de capacitate de transport rezervată prevăzut de contractele rămase în vigoare este situat sub minimul necesar pentru ca investițiile în noua conductă să fie rentabile din punct de vedere economic. Principala sursă de gaze avută în vedere pentru noul gazoduct este chiar Marea Neagră.

Următoarea etapă de rezervare de capacitate va fi în perioada 5-25 februarie 2019, iar testul economic în baza ofertelor care vor fi depuse se va desfășura în intervalul 25 februarie – 4 martie. Dacă și de această dată rezervările vor fi insuficiente, iar testul va fi declarat negativ, cei doi operatori de transport vor anunța încheierea procedurii de sezon deschis și încetarea tuturor contractelor rămase în vigoare în acel moment.

viewscnt
Afla mai multe despre
neptun deep
omv petrom
exxonmobil
anrm
gaze naturale marea neagra
legea offshore