Importul de gaze rusești a explodat în noiembrie, efect al politicii guvernamentale de subvenționare a consumului și descurajare a producției

Importul de gaze rusești a explodat în noiembrie, efect al politicii guvernamentale de subvenționare a consumului și descurajare a producției
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 30 ian 2019

Avalanșa de acte normative menite a descuraja producția și subvenționa consumul, adoptate anul trecut de guvern și Parlament, își face efectul mai rapid decât credeau guvernanții, înainte chiar de publicarea OUG 114. Astfel, importul de gaze naturale din Rusia din luna noiembrie 2018 s-a majorat cu 45% față de perioada similară a anului precedent, ajungând la un volum de 1,83 TWh. Prețul de import a crescut la rândul său cu 40%, arată ultimele date publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important? În urma adoptării mai multor acte normative care au majorat impozitarea în domeniul upstream (modificarea formulei de calcula a redevenței, legea de aprobare a OUG 7 din 2013 prin care a fost mărit și permanentizat impozit suplimentar, legea offshore etc) și a plafonării prețului la gaze la 68 lei/MWh (prin OUG 114), companiile autohtone au avertizat că nivelul producției interne se va reduce considerabil. Pe lângă declinul natural al producției, presiunea pe costuri, impusă de impozitarea majorată, și pe venituri, creată de plafonarea prețului gazelor, vor face ca mai multe zăcăminte să devină nefezabile din punct de vedere economic.

Implicații: În plus, ca urmare a evoluției legislative, operatorii din Marea Neagră și-au amânat adoptarea deciziei finale de investiție pe termen nedeterminat. Marți, Manfred Leitner, membru al board-ului OMV responsabil cu operațiunile downstream, a declarat că lipsa politicilor fiscale și de reglementare adecvate din România a descurajat grupul austriac OMV, prin subsidiara sa românească OMV Petrom, în a lua decizia finală de investiție în proiectul offshore de producție de gaze Neptun Deep.

ULTIMA ORĂ Mesaj OMV: România nu are politicile adecvate pentru investiția în gazele din Marea Neagră, ne chinuim acolo. Europa are nevoie de gaz rusesc și de gazoductul Nord Stream 2 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Mesaj OMV: România nu are politicile adecvate pentru investiția în gazele din Marea Neagră, ne chinuim acolo. Europa are nevoie de gaz rusesc și de gazoductul Nord Stream 2

Astfel, în absența unei diminuări a consumului intern, devine inevitabilă o majorare considerabilă a importului de gaze.

Dacă în noiembrie 2017, România a importat aproximativ 1,26 TWh la un preț de 87 de lei/MWh, în perioada similară a anului trecut, volumul a crescut la 1,83 TWh, iar prețul, la 122,15 lei/MWh.

Raportat la importurile din luna octombrie a anului trecut, de 765 GWh, volumul importurilor din noiembrie s-a majorat cu 144%. Prețul, în schimb, a scăzut cu 4 lei/MWh.

Interesant este că, în decembrie, în momentul adoptării OUG 114, prin care a fost plafonat prețul gazelor la 68 lei/MWh, consilierul de stat Darius Vâlcov a justificat introducerea acestuia prin faptul că producătorii vând gaz operatorilor economici afiliați la 41 de lei/MWh, ceea ce arată că nivelul costurilor de producție al acestora este redus.

EXCLUSIV Bogdan Stănescu, Depogaz, operatorul controlat 100% de Romgaz: OUG 114 ne afectează planul de investiții în creșterea capacității de înmagazinare gaze a României. Sper ca plafonarea prețului să nu ducă la infringement CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bogdan Stănescu, Depogaz, operatorul controlat 100% de Romgaz: OUG 114 ne afectează planul de investiții în creșterea capacității de înmagazinare gaze a României. Sper ca plafonarea prețului să nu ducă la infringement

Potrivit ANRE însă, în noiembrie, au fost livrate 3,45 TWh în baza contractelor de vânzare-cumpărare încheiate între operatori economici afiliați, iar prețul mediu ponderat aferent acestora a fost de 86,47 lei/MWh, cu aproape 20 de lei peste prețul plafonat pentru acest an.

Prețul perceput operatorilor afiliați este doar cu 2 lei sub cel mediu înregistrat în luna noiembrie pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), de 88,78 lei/MWh.

Iar acesta ar putea fi doar începutul, pentru că de la 1 ianuarie a intrat în vigoare și OUG 114.

Potrivit Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), prevederile OUG 114 vor afecta durata de viață a câtorva zăcăminte marginale, ceea ce va va determina companiile să renunțe la acestea mai devreme decât era planificat.

Mai mult, companiile care desfășoară activități de explorare au amânat deja sau au anulat până la 50% din sondele planificate a fi forate în viitorul apropiat. “Acest procent va crește cu siguranță pe termen mediu și lung din cauza prevederilor OUG 114/2018. Trebuie punctat faptul că fiecare metru cub de gaz care nu va mai fi produs în România, deoarece unele zăcăminte devin neeconomice în condițiile date, va trebui importat la un preț considerabil mai mare din surse externe”, a avertizat, într-un comunicat, patronatul companiilor din industria de petrol și gaze.

Importul de gaze rusești a explodat în noiembrie, efect al politicii guvernamentale de subvenționare a consumului și descurajare a producției

Prețul reglementat riscă să reducă cu până la 50% și fondurile disponibile pentru investiții în proiecte de gaze. “Companii care depind de finanțarea externă pentru realizarea proiectelor de producție și de explorare au pierdut deja finanțarea și sunt în pericol de închidere în cazul în care nu se găsesc noi investitori. În general, investițiile viitoare sunt afectate în mod semnificativ de măsurile impuse, multe proiecte având doar rentabilitate marginală. Ca urmare a OUG 114/2018, estimăm o reducere de până la 50% a proiectelor de explorare și dezvoltare în viitorul apropiat”, precizează comunicatul.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
import
gazprom
marea neagră
oug 114
legea offshore