ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Modificarea OUG 114: Încălzirea centralizată a populației scapă de gazele rusești

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Modificarea OUG 114: Încălzirea centralizată a populației scapă de gazele rusești
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 mar 2019

Guvernul modifică OUG nr. 114/2018 incluzând centralele de producție de energie termică ce livrează agent termic sistemelor locale de încălzire centralizată a populației (SACET) pe lista clienților care trebuie aprovizionați cu prioritate de către producătorii interni cu gaze românești la prețul plafonat de 68 lei/MWh, pentru asigurarea întregului lor necesar de consum din această sursă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Se confirmă astfel informația transmisă de Profit.ro în exclusivitate încă din urmă cu peste o lună.

INTERVIU: Efectele controversatei Directive privind drepturile de autor CITEȘTE ȘI INTERVIU: Efectele controversatei Directive privind drepturile de autor

"În perioada 1 aprilie 2019-28 februarie 2022, producătorii, inclusiv filialele acestora și/sau afiliații aparținând aceluiași grup de interes economic care desfășoară atât activități de extracție, cât și activități de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României au obligația să vândă cu prețul de 68 lei/MWh cantitățile de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizori și clienți finali eligibili. În această perioadă, producătorul are obligația să vândă cu prioritate către furnizori, în condiții reglementate de ANRE, pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienților casnici și al producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinată consumului populației, din producția curentă și/sau din depozitele de înmagazinare", prevede un proiect de modificare a OUG 114.

Dacia Renault lucrează la două papamobile CITEȘTE ȘI Dacia Renault lucrează la două papamobile

Producătorii de energie termică pentru populație vor fi astfel exceptați de la structură specifică de amestec import/intern de care vor avea parte ceilalți consumatori noncasnici.

Modificarea a fost operată după ce s-a constatat că, în formularea inițială a Ordonanței, exista riscul ca românii branșați la sisteme centralizate de încălzire de tip RADET să ajungă să plătească indirect un preț mai mare la gaze decât cei cu centrale termice individuale de apartament, care achită direct către furnizorii de gaze costul materiei prime.

În plus, aceștia, alături de producătorii de energie pe bază de cărbune, nu vor datora contribuția bănească către ANRE majorată la 2% din cifra de afaceri anuală, ci numai una de 0,2%.

CFR are trei oferte pentru prima fază a liniei București Nord - Aeroport Henri Coandă București. Când vom merge cu CFR-ul la aeroport CITEȘTE ȘI CFR are trei oferte pentru prima fază a liniei București Nord - Aeroport Henri Coandă București. Când vom merge cu CFR-ul la aeroport

"Neadoptarea în regim de urgență a dispozițiilor prevăzute în prezentul proiect pentru domeniul energiei poate duce la interpretări eronate ale prevederilor  ceea ce va conduce la o multitudine de acțiuni în instanță având ca rezultat blocarea activității ANRE, la costuri ridicate de funcționare a operatorilor economici – cu consecința directă a falimentului producătorilor de energie electrică pe bază de cărbune și a producătorilor de energie electrică și termică în cogenerare în condițiile în care aceștia deja care se confruntă cu probleme majore financiare. De asemenea, o consecință directă a neadoptării în regim de urgență va fi și întârzierea planurilor de investiții a operatorilor economici din sectorul energiei electrice precum și creșterea costurilor legate de încălzirea populației", se arată în preambulul proiectului de modificare a OUG 114.

Volumul de gaze naturale importate de România în luna ianuarie 2019 s-a majorat considerabil, cu 60% față de luna similară a anului trecut, arată ultimele date analizate de Profit.ro, pe fondul politicii guvernamentale de subvenționare a consumului și descurajare a producției în domeniul energetic. Prețurile de import au explodat la rândul lor, majorându-se cu 37% în ianuarie 2019, comparativ cu cele din ianuarie 2018. În luna ianuarie a acestui an, România a importat 4,26 TWh de gaze naturale la un preț mediu de 124,61 lei/MWh. În prima luna a anului trecut importurile erau de 2,7 TWh, la un preț mediu de 91 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare pret gaze
scumpire gaze
factura gaze
tarife gaze
anca dragu
e.on
engie
omv petrom
oug 114
dacian ciolos
guvernul tehnocrat
liberalizare pret gaze