VIDEO Teodorovici și-a arătat mușchii în public șefilor companiilor energetice, dar și colegului său din Guvern, ministrul ALDE de resort. Confuzie pe tema OUG 114

VIDEO Teodorovici și-a arătat mușchii în public șefilor companiilor energetice, dar și colegului său din Guvern, ministrul ALDE de resort. Confuzie pe tema OUG 114
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 mar 2019

Ministrul Finanțelor Publice (MFP), social-democratul Eugen Teodorovici, a făcut o adevărată demonstrație publică de forță la o conferință pe teme energetice organizată de DC News, șicanându-l în permanență pe colegul său din Guvern, ministrul ALDE al Energiei Anton Anton, cu care s-a contrazis pe tema OUG 114, și făcându-le reproșuri și trasându-le indicații pe un ton autoritar șefilor companiilor energetice prezenți la eveniment, companii aflate în subordinea ministerului condus de Anton sau la care Ministerul Energiei este acționar principal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Mai întâi, cei doi miniștri s-au contrazis în ceea ce privește modificările care vor fi aduse la OUG 114. Jurnaliștii i-au atras atenția lui Teodorovici că, în lipsa sa, Anton Anton a anunțat deja că nu vor fi schimbări pe partea de energie, însă ministrul Finanțelor i s-a adresat omologului de la Energie: "Vă rog să le spuneți ce mi-ați trimis aseară și dacă ce mi-ați trimis are acordul partenerilor" și a întors microfonul spre Anton, care nu a dat niciun răspuns. "Să nu-l lăsați să plece pe domnul ministru Anton până nu vă explică", a insistat Teodorovici.

Anton a fost întrebat de moderatorul conferinței, înainte de venirea lui Teodorovici, ce va fi modificat în zona de energie din OUG 114.

"Cred că asta era întrebarea pentru Teodorovici. OUG încearcă să limiteze pentru doi ani o creștere nejustificată și neașteptată a prețurilor la energia electrică și gaze, asta face OUG 114. Din acest punct de vedere nu ne așteptăm să facem nicio modificare, este scopul pentru care am făcut ordonanța, cu băncile nu e problema mea", a spus Anton.

ALDE, partidul din care face parte Anton, a propus mai multe modificări de substanță ale prevederilor cu impact asupra industriei energetice ale OUG 114, despre care Profit.ro a scris aici

Între timp, la conferință a apărut și Teodorovici, care a fost întrebat același lucru.

"Joi, în ședința de guvern, va fi un proiect de modificare a OUG 114. Pentru partea de energie, aseară am primit propuneri de modificare din partea Ministerului Energiei", a spus Teodorovici.

În cele din urmă, Anton a declarat că contribuția bănească de 2% către ANRE pentru producătorii de energie pe bază de cărbune va fi eliminată, în acest sens existând avizul Consiliului Concurenței.

VIDEO Teodorovici și-a arătat mușchii în public șefilor companiilor energetice, dar și colegului său din Guvern, ministrul ALDE de resort. Confuzie pe tema OUG 114

Decizie în Parlamentul European pentru renunțarea la schimbarea orei CITEȘTE ȘI Decizie în Parlamentul European pentru renunțarea la schimbarea orei

Ulterior, Teodorovici a luat-o la țintă pe Corina Popescu, CEO-ul distribuitorului și furnizorului Electrica SA, companie privată listată la BVB, dar unde statul, prin Ministerul Energiei, este principalul acționar, cu peste 48% din capital. 

"Întrebare pentru Electrica, că am și eu o chestiune de ani de zile și sper totuși să o rezolv. Vreau să vă întreb: din investițiile dumneavoastră, câte aparțin UAT-urilor, autorităților locale (unităților administrativ teritoriale, adică primăriilor – n.r.), pe care dumnavoastră le preluați în baza legii la dumneavoastră? Aveți așa ceva? Legea prevede că eu primărie fac o investiție pe fonduri europene sau pe orice altceva și legea spune că trebuie să vă predau dumneavoastră transformatorul, stâlpii, nu? Sper să nu greșesc. E corect? Asta trebuie să înceteze, pentru că este un ajutor de stat mascat", a spus Teodorovici.

El a adăugat că trebuie făcută o listă cu toate aceste investiții efectuate de autoritățile locale, din fonduri proprii sau banii de la bugetul de stat și din fonduri UE, în dezvoltarea rețelelor de distribuție de utilități, cu obiective predate operatorilor, iar în baza acestei liste să se întocmească un plan în baza căruia toți acești bani investiți de primării să se întoarcă la acestea sub formă de investiții ale companiilor de distribuție  în infrastructura locală de electricitate și gaze. 

Depozitele bancare ale persoanelor fizice și juridice au crescut CITEȘTE ȘI Depozitele bancare ale persoanelor fizice și juridice au crescut

"Preluarea (de către operatorii de distribuție – n.r.) a activelor modernizate cu banii UAT-urilor se face cu justă despăgubire, deci noi plătim (pentru investițiile autorităților locale – n.r.). Noi, în momentul în care preluăm acele active, și e aici și colegul de la ANRE, se cheamă "preluare de capacitate suplimentară", este o procedură avizată de ANRE și toate aceste capacități le preluăm cu plată", a explicat, în replică, șefa Electrica SA.

"Nu este așa! Dacă aduc bani europeni și am folosit să fac o mie de nu știu ce, d-asta, de înaltă..., ce este ea acolo, un transformator și așa mai departe, pus pe vreun stâlp, exact cât am plătit, trebuie să-mi dați exact înapoi. Unu. Doi la mână. Chiar și așa, dacă îmi dați banii înapoi,      este un ajutor indirect mascat, pentru că este un împrumut fără dobândă. Cum nu este așa, doamnă? Doamnă, dacă îmi dați lecții de ajutor de stat, atunci e ok. Eu vă spun că asta este, inclusiv este un sprijin de genul ăsta", a continuat Eugen Teodorovici.

Directorul general al Hidroelectrica a încercat să intervină în discuție. "Cred că domnul ministru se referă la tarifele de racordare (...)", a spus el, fiind contrat dur de Teodorovici: "N-ar trebui să credeți, ar trebui să știți, pentru că ați fost lucrător al Ministerului Economiei. Deci nu spuneți că dumneavoastră credeți. Știți sau nu știți".

CONFIRMARE Teodorovici îi ia șefei ANAF din atribuții CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Teodorovici îi ia șefei ANAF din atribuții

Bogdan Badea a fost chiar secretar de stat în Ministerul Energiei, în Guvernul Ponta, iar din această postură, în urmă cu aproape 4 ani, a acuzat public dur lipsa de investiții a companiilor din domeniu, care afectează siguranța în aprovizionare și calitatea serviciilor oferite consumatorilor, declarând că nu se va lăsa cumpărat de "diverse grupuri de interese care căpușează sistemul energetic" și că statul, prin Ministerul Energiei, "nu se va lăsa intimidat să închidă ochii la partea de performanță". Declarațiile au fost făcute atunci chiar la sediul central al Electrica SA, tot la o conferință pe teme energetice.

Acum, Badea, ca director general Hidroelectrica, a fost întrebat de Teodorovici câți bani are compania în conturi la bănci. "Deci foarte rău. Vreau să nu mai aveți nici un leu în conturi, vreau să băgați toți banii în investiții. Dacă statul vrea să facă depozite la bănci, foarte bine, dar nu dau banii unei companii ca să facă depozite la termen. Statul decide ce face cu banii statului, nu compania, nu-mi faceți dumneavoastră mie dobândă la banii statului", a continuat ministrul Finanțelor, fără să aștepte răspunsul.

"Domnule ministru, scopul nostru ca și companie este să generăm cash pentru acționari. Așa cum v-am obișnuit de-a lungul anilor, am dat de fiecare dată dividende generoase acționarilor și facem și investiții", a replicat Bogdan Badea.

Austria respinge criticile Uniunii Europene de reducere a alocațiilor pentru copiii nerezidenți CITEȘTE ȘI Austria respinge criticile Uniunii Europene de reducere a alocațiilor pentru copiii nerezidenți

Ministrul Teodorovici a ținut să precizeze și că are o atenție foarte distributivă. "Credeți-mă că sunt atent inclusiv la colegii de la presă, care stau în spate, vorbesc între ei, se gândesc care sunt știrile pe care le dau acuma, ce am spus, tot, să știți că se procesează. Văd deja titlurile în ziar, cu ce am spus. Am o atenție foarte..." 

Prezent la conferință, directorul financiar al Nuclearelectrica, Adrian Dumitriu, a declarat că operatorul centralei nucleare de la Cernavodă avea în conturi, la finalul anului trecut, suma de 1,6 miliarde lei, din care a constituit depozite cu dobândă mai mare decât cea a împrumuturilor contractate de companie.

"Ce vreau să subliniez e că Nuclearelectrica, după distribuirea de dividende suplimentare din 2018, nu mai are bani de dividende suplimentare. Din acest moment noi am intrat în pregătirea retehnologizării Unității 1. (...)", a explicat Dumitriu, la care Teodorovici i-a răspuns că "Vă dau eu dobândă la banii ăia. Fiind acolo, scopul principal este să aveți bani de investiții și mai ales pentru reactoarele 3 și 4", promițând inclusiv că se va ocupa de implementarea cât mai rapidă a noului mecanism de sprijin pentru producătorii de energie cu emisii reduse de carbon avut în vedere de Ministerul Energiei, constând în așa-numitele contracte pentru diferență, care ar urma să fie aplicat și la proiectul noilor reactoare de la Cernavodă.  

viewscnt
Afla mai multe despre
eugen teodorovici
oug 114
modificare oug 114
anton anton
ministerul energiei
investitii companii de stat energie
dividende companii de stat energie
investitii autoritati locale retele distributie energie gaze
extindere distributie gaze
extindere distributie electricitate