ULTIMA ORĂ DOCUMENT A fost aprobat contractul de construire a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă

ULTIMA ORĂ DOCUMENT A fost aprobat contractul de construire a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă
scris 14 nov 2024

AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN), controlată de Ministerul Energiei, a aprobat oficial încheierea contractului de inginerie, procurare și management al construcției (EPC) pentru unitățile 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, cu un consorțiu format din 6 companii, din Canada, Statele Unite și Italia.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Filiala EnergoNuclear a SNN va semna contractul cu Candu Energy din Canada, proprietara tehnologiei omonime folosite la Cernavodă, două subsidiare ale conglomeratului industrial texan Fluor, acționarul majoritar al NuScale, dezvoltatorul tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) care se vrea implementată la Doicești, italienii de la Ansaldo Nucleare și companiile americane de inginerie Sargent & Lundy și S&L Engineers.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Capitala Indiei, învăluită în smog CITEȘTE ȘI VIDEO Capitala Indiei, învăluită în smog

A fost aprobată și prima decizie de investiție cu privire la proiect, care va declanșa etapa a 2-a a acestuia, ce include lucrări preliminare. Acestea constau în elaborarea ingineriei necesare pentru definirea proiectului, structurarea și contractarea finanțării (prin estimări de cost și grafic de implementare cu grad ridicat de certitudine), obținerea unei decizii pozitive a Comisiei Europene în conformitate cu dispozițiile UE în materia ajutorului de stat, obținerea autorizației de securitate nucleară pentru etapa de construcție și luarea deciziei finale de investiție, pentru trecerea în etapa de construcție.

Agențiile de stat de credit de export din Statele Unite, Canada și Italia vor finanța proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 cu peste 6 miliarde euro, credite garantate integral de statul român.

Comisia Europeană solicită României și altor cinci state UE să transpună integral Directiva privind asigurarea auto CITEȘTE ȘI Comisia Europeană solicită României și altor cinci state UE să transpună integral Directiva privind asigurarea auto

Contractul a fost convenit la o valoare inițială de 3,16 miliarde euro, care însă va fi actualizată pe parcurs, după cum a relatat Profit.ro.

″Contractul EPCM (Inginerie, Procurare și Management al Construcției) prevede două faze, calibrate la etapele prevăzute în Strategia de implementare a Proiectului, respectiv Limited Notice To Proceed - LNTP (având o componentă fixă și o componentă variabilă) și Final Notice To Proceed - FNTP (având o valoare estimată inițială, pe bază de cost rambursabil, precum și o componentă de stimulare a performanței activității de management al consorțiului prin acordarea unor bonusuri, în cuantum de 8% din Costul Total al Proiectului).

Costul total al Proiectului va fi determinat la finele Etapei LNTP, consorțiul urmând să furnizeze o estimare de cost a Proiectului de clasă 3/2 conform sistemului de clasificare AACE (Association for the Advancement of Cost Engineering), cu un grad de acuratețe de la -10% până la +20%. Această valoare actualizată va sta la baza actualizării modelului financiar, determinării prețului de exercitare („strike price”) și luării deciziei de investire pentru intrarea în Etapa FNTP″, se menționează într-un document SNN.

Estimarea mai veche privind costul total al proiectului este de circa 7 miliarde dolari.

FOTO Centura Verde București-Ilfov prinde viață. Au fost plantați primii copaci, în zona Autostrăzii de Centură a Capitalei CITEȘTE ȘI FOTO Centura Verde București-Ilfov prinde viață. Au fost plantați primii copaci, în zona Autostrăzii de Centură a Capitalei

Acolo se mai arată că ″au fost identificate o serie de clauze contractuale atipice (având ca scop limitarea răspunderii FCSA JV) - acestea reprezentând poziția finală a membrilor asocierii″, iar ″aceste clauze au implicații potențiale în implementarea Proiectului, inclusiv și în contextul adoptării ulterioare a măsurilor de sprijin si a finanțării proiectului (contracte pentru diferență, garanții de stat pentru împrumuturile necesare finanțării Proiectului)″.

Și din acest motiv, EnergoNuclear a considerat că decizia de semnare a contractului trebuie luată de acționarii SNN, la care Ministerul Energiei deține peste 82% din capital.

Bugetul lucrărilor preliminare necesare implementării proiectului a fost majorat anul acesta cu aproape 90%, de la 185 la 350 milioane euro. Darea în funcțiune a unităților 3 și 4 de la Cernavodă este preconizată pentru începutul deceniului următor, în 2031 și 2032. 

ULTIMA ORĂ Ryanair, obligată să ramburseze costurile suplimentare de check-in în aeroport. Câți bani vor primi călătorii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ryanair, obligată să ramburseze costurile suplimentare de check-in în aeroport. Câți bani vor primi călătorii

Conglomeratul industrial american Fluor Corporation, unul dintre membrii consorțiului internațional (FCSA JV) cu care va fi semnat contractul, și-a asigurat investitorii că înțelegerea este una cu preț variabil, care presupune rambursarea costurilor reale suportate de contractori.

″Facem progrese mari în asigurarea unui contract cu rambursare de costuri pentru două reactoare nucleare convenționale în România. (...) Vreau să mă asigur că acest lucru este clar, anume că (contractul de construire a celor 2 noi reactoare de la – n.r.) centrala Cernavodă din România va fi cu rambursare de costuri″, a spus președintele și CEO-ul Fluor, David Constable.

″Cred că furnizorii de tehnologie și clienții maturi înțeleg că toată lumea va trebui să pună ceva pe masă pentru ca aceste proiecte să fie implementate. Nu va fi un scenariu de tip . Cred că va trebui să existe o soluție comercială mult mai nuanțată pentru ca aceste proiecte să ajungă să fie construite″, a punctat și directorul operațional al Fluor, James Breuer.

În urmă cu mai bine de 3 ani, Nuclearelectrica își dorea ca, pe cât posibil, prețul total al proiectului unităților 3 și 4 de la Cernavodă ″să fie de tip fix/ferm pentru un procent considerabil al lucrarilor si serviciilor necesare″. Întârzierile semnificative în derularea lucrărilor și depășirile masive de costuri sunt însă frecvente în industria construirii de centrale nucleare.

viewscnt
Afla mai multe despre
reactoarele 3 si 4 cernavoda
romania sua centrala nucleara cernavoda
nuclearelectrica unitatile 3 si 4 cernavoda