Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță că autoritățile vor face tot ce e posibil pentru amânarea închiderii termocentralelor pe cărbune și a exploatărilor miniere care le alimentează cu combustibil, în condițiile în care România nu reușește să-și asigure consumul de energie din producția internă în această perioadă caniculară.
″În aceste zile, cărbunele ne-a fost din nou de mare ajutor și trebuie să o spunem răspicat. Pentru securitatea energetică a românilor, vom face tot ceea este posibil pentru a prelungi termenele pentru funcționarea termocentralelor pe cărbune și continuarea exploatărilor miniere. Am început deja acest demers la Bruxelles încă de anul trecut, cu onestitate și responsabilitate, și îl vom continua, cu toate argumentele pe masă. Securitatea energetică a României nu este negociabilă. Este prioritate zero″, a spus ministrul.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
El a arătat că, în aceste zile, au fost căutate toate soluțiile posibile pentru a crește producția de energie electrică, în condițiile în care există niveluri ridicate de consum.
″La această oră, consumul este de peste 8.200 MW. Și e important să acoperim cât mai mult din acest consum din producția proprie, pentru a nu apela la importuri mai mari″, a punctat Burduja.
El a dorit să transmită ″un gând special pentru oamenii minunați de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) și din Valea Jiului″.
CITEȘTE ȘI Tranzacție - Cel mai mare grup de servicii B2B din Grecia semnează prima achiziție a unei companii românești″Depășim la această oră 1.250 MW producție în termocentralele pe cărbune. În condiții tehnice deosebit de dificile, cu multe echipamente vechi, la temperaturi caniculare, echipele de specialiști au găsit mereu soluții. Au repornit grupuri, au rezolvat în timp record avariile apărute, au muncit ore suplimentare pentru a da României energie. Paroșeniul funcționează bine, la CEO avem patru grupuri în funcțiune și mâine vom avea cinci (două la Turceni, două la Rovinari, unul la Ișalnița).
Am fost și la Gorj, și în Valea Jiului. I-am cunoscut pe unii dintre acești oameni și am văzut condițiile în care muncesc zi și noapte. Pentru mine, ei și toți cei din sectorul energetic românesc, din producție, transport și distribuție, din Dispeceratul Energetic Național - Transelectrica și mulți alții sunt eroii acestor zile″, a mai spus Sebastian Burduja.
CITEȘTE ȘI Carrefour are mari probleme în Polonia în fața celui mai mare retailer de discount, intrat recent și în România, și închide aproape 100 de magazine. Peste 900 de angajați - concediațiLegislația în vigoare a decarbonării prevede scoaterea etapizată din exploatare de capacități de producție de energie pe bază de lignit de 660 MW până la finalul anului trecut (ceea ce s-a și întâmplat), urmată de închiderea altor 1.425 MW până la sfârșitul lui 2025 și de încă 1.140 MW până la 31 decembrie 2032.
Grupurile pe lignit de 660 MW retrase din exploatare anul trecut au fost trecute în conservare și pot fi activate în caz de nevoie, însă numai până la finalul anului 2025.