Ministrul Energiei anunță: România va cere Comisiei Europene amânarea închiderii termocentralelor pe cărbune de la Complexul Energetic Oltenia

Ministrul Energiei anunță: România va cere Comisiei Europene amânarea închiderii termocentralelor pe cărbune de la Complexul Energetic Oltenia
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 oct 2023

România va solicita Comisiei Europene amânarea închiderii termocentralelor pe cărbune de la Complexul Energetic Oltenia, ale cărei termene în prezent în vigoare au fost asumate de statul român atât prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cât și prin planul de restructurare și decarbonare a Complexului, aprobat de Bruxelles, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners).

Detalii aici

După ședința de Guvern (de joi – n.r.) a avut loc întrunirea grupului de lucru pentru Complexul Energetic Oltenia. Am colectat toate argumentele disponibile pentru a susține în fața Comisiei Europene posibilitatea reevaluării termenelor de închidere a producției de energie pe bază de lignit. Cu toții ne dorim să respirăm un aer mai curat, dar cu toții avem nevoie să se aprindă becul atunci când apăsăm pe întrerupător. Siguranța energetică a României înainte de toate!″, a anunțat Burduja.

DOCUMENT Bunuri mobile ale Blue Air, pregătite să fie scoase la vânzare CITEȘTE ȘI DOCUMENT Bunuri mobile ale Blue Air, pregătite să fie scoase la vânzare

Președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, a spus la rândul său că ministrul Burduja ″știe că trebuie să meargă și să discute cu Comisia Europeană amânarea termenelor″, că demersul este susținut și de premierul Marcel Ciolacu și că ″există toate argumentele necesare pentru ca termenele de închidere să fie decalate cu cel puțin 2 ani″.

Planul de restructurare și decarbonare al CE Oltenia este întârziat într-o oarecare măsură în privința proiectelor de investiții în construirea de unități noi de producție de energie, fotovoltaice și pe gaze naturale, susținute cu bani europeni din Fondul de Modernizare.

EXCLUSIV Antifrauda derulează controlul pe adaosuri comerciale anunțat de Profit.ro. Vine un val de amenzi. Prima victimă este Selgros, urmată rapid, deja, de un distribuitor cu amenda maximă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Antifrauda derulează controlul pe adaosuri comerciale anunțat de Profit.ro. Vine un val de amenzi. Prima victimă este Selgros, urmată rapid, deja, de un distribuitor cu amenda maximă

Legislația în vigoare a decarbonării prevede scoaterea etapizată din exploatare de capacități de producție de energie pe bază de lignit de 660 MW până la finalul anului trecut (ceea ce s-a și întâmplat), urmată de închiderea altor 1.425 MW până la sfârșitul lui 2025 și de încă 1.140 MW până la 31 decembrie 2032.

Grupurile pe lignit de 660 MW retrase din exploatare anul trecut au fost trecute în conservare și pot fi activate în caz de nevoie, însă numai până la finalul anului 2025.

CONFIRMARE Biofarm semnează vânzarea către Adrian Polec, care deține producătorul român de baterii litiu-ion Prime Batteries Technology, a unui teren în centrul Bucureștiului CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Biofarm semnează vânzarea către Adrian Polec, care deține producătorul român de baterii litiu-ion Prime Batteries Technology, a unui teren în centrul Bucureștiului

Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, șeful Comisiei de Energie, Industrie și Cercetare din Parlamentul European, declara presei bulgare încă din februarie că România renegociază cu Comisia Europeană data închiderii termocentralelor sale pe cărbune și va sprijini și demersul similar al autorităților de la Sofia.

Deocamdată, la sud de Dunăre, de câteva zile au loc proteste, manifestate inclusiv prin blocarea unor artere rutiere, împotriva închiderii termocentralelor pe cărbune.

viewscnt
Afla mai multe despre
termocentrale pe cărbune
închidere energie pe cărbune
complexul energetic oltenia decarbonare
închidere termocentrale lignit