Chișinăul își va procura curent electric din Transnistria până la sfârșitul anului viitor. În caz de necesitate, va lua energie electrică și din România

Chișinăul își va procura curent electric din Transnistria până la sfârșitul anului viitor. În caz de necesitate, va lua energie electrică și din România
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 oct 2023

Chișinăul va procura cea mai mare parte din necesarul de energie electrică din Transnistria, de la centrala de la Cuciurgan, până la sfârșitul anului 2024, după ce compania Energocom a prelungit contractul de achiziție a energiei electrice cu centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES), relatează presa din Republica Moldova.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministerul Energiei a anunțat că prețul energiei rămâne același ca și pe parcursul ultimelor luni, adică 66 USD/MWh, scrie NewsMaker.  „Contractul cu MGRES permite consumatorilor din dreapta Nistrului să aibă tarife accesibile în comparație cu alte țări din regiune”, a declarat Ministerul Energiei de la Chișinău.

EXCLUSIV OTP cere acum pentru vânzarea băncii din România 360 milioane de euro. Oferta Băncii Transilvania, favorită în achiziție, spre 300 milioane euro. Negocierile ar mai putea dura încă 2-3 luni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV OTP cere acum pentru vânzarea băncii din România 360 milioane de euro. Oferta Băncii Transilvania, favorită în achiziție, spre 300 milioane euro. Negocierile ar mai putea dura încă 2-3 luni

Conform graficului agreat de părți, în luna noiembrie MGRES va livra malului drept al râului Nistru circa 257.000 MWh, ceea ce constituie peste 90% din necesar.

Celelalte surse de aprovizionare cu curent electric ale Republicii Moldova sunt centralele de termoficare din Chișinău și Bălți și surse regenerabile, scrie News.ro.

În orele de vârf, la necesitate, suplimentar vor fi contractate volume de energie electrică de la producători din Ucraina și România, precum și de pe bursa română OPCOM.

În lunile de iarnă, odată cu pornirea CET-urilor care produc și energie electrică, volumul de energie electrică achiziționat de la MGRES va scădea spre 230-250.000 MWh, ceea ce ca pondere va constitui aproximativ 65% din necesarul teritoriului de dincolo de malul drept al râului Nistru.

viewscnt
Afla mai multe despre
chișinău
energie