ULTIMA ORĂ Romgaz are 4 luni de exclusivitate pentru negocierea preluării ExxonMobil România

ULTIMA ORĂ Romgaz are 4 luni de exclusivitate pentru negocierea preluării ExxonMobil România
scris 18 iun 2021

Producătorul de gaze naturale Romgaz, controlat  de statul român prin Ministerul Energiei, a încheiat un acord cu gigantul petrolier american ExxonMobil în baza căruia a primit drept de exclusivitate pe 4 luni cu privire la negocierile de preluare integrală a sucursalei românești a ExxonMobil, care deține 50% din drepturile aferente concesiunii perimetrului offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră.

Ce se va întâmpla pe piața de energie din România, investițiile pregătite și ultimele date legate de liberalizarea pieței de electricitate vor fi anunțate la Videoconferința Profit Energy.forum, care va fi organizată cu sprijinul Electrica Furnizare, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Biriș Goran, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) și Hidroelectrica, urmând să fie transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV

Detalii pot fi văzute AICI

De ce este important: Compania-mamă austriacă  OMV AG se pregătește să adopte anul viitor o decizie finală de investiție în proiectul Neptun Deep, fiind încurajată de evoluția din România, unde Guvernul pare decis să declanșeze procedura parlamentară de modificare a Legii offshore, iar Romgaz a depus o ofertă angajantă pentru achiziționarea filialei ExxonMobil care deține 50% din proiect, a transmis în mai CEO-ul OMV, Rainer Seele.

Mai este interesant: Seele a venit și cu o noutate: dacă va fi adoptată o decizie favorabilă de investiție în proiectul Neptun Deep, OMV va analiza renunțarea la exercitarea opțiunii pentru achiziționarea unei participații de 24,9% din proiectul Gazprom destinat dezvoltării blocurilor 4 și 5 ale formațiunii Achimovparte a zăcământului de gaze Uregoy din Siberia.

Astfel, Romgaz și ExxonMobil Exploration and Product.ion Romania Holdings Ltd. au semnat un Acord de Exclusivitate prin care vânzătorul acordă Romgaz un drept de exclusivitate pe o perioadă de 4 luni (până la data de 15 Octombrie 2021) („Acordul de Exclusivitate”) cu privire la negocierile de achiziție a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce deține 50% din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă.

Cod galben și cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică, până sâmbătă seară. Sunt vizate 32 de județe și municipiul București CITEȘTE ȘI Cod galben și cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică, până sâmbătă seară. Sunt vizate 32 de județe și municipiul București

În aprilie, Romgaz a primit un prim răspuns la oferta fermă de preluare a subsidiarei românești a ExxonMobil, a anunțat, la Profit Piața de Capital.forum, directorul economic al Romgaz, Răzvan Popescu.

Anterior, oficialii companiei românești de stat transmiseseră că Romgaz este pregătită să preia Exxon România, iar modalitatea de finanțare a achiziției și a ulterioarei dezvoltări a proiectului Neptun Deep va fi una mixtă, formată din surse proprii și surse atrase, care vor consta cel mai probabil într-un credit bancar sindicalizat și într-o emisiune externă de obligațiuni, apetitul pieței pentru finanțarea acestui proiect fiind neașteptat de mare.

DOCUMENT Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic. Grecia și Franța trec în zona verde CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic. Grecia și Franța trec în zona verde

Dacă Romgaz va reuși tranzacția, operarea perimetrului va fi realizată de către celălalt partener la concesiune, OMV Petrom.

Agenția Europeană a Medicamentului a primit informații privind 415 cazuri de cheaguri de sânge la persoane vaccinate pentru Covid-19 CITEȘTE ȘI Agenția Europeană a Medicamentului a primit informații privind 415 cazuri de cheaguri de sânge la persoane vaccinate pentru Covid-19

Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, a declarat recent că, dacă exploatarea gazelor din Marea Neagră nu începe în următorii 2-3 ani, acestea vor rămâne definitiv îngropate sub apele mării.

“Nu ne permitem luxul să amânăm investițiile în exploatarea gazelor din Marea Neagră, impactul asupra economiei ar fi uriaș. Predicția mea este că dacă nu începem exploatarea în 2, maximum 3 ani, nu va exista niciodată o producție de gaze în partea românească a Mării Negre", a spus oficialul ANRE, la o dezbatere organizată de Consiliul Investitorilor Străini.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxonmobil romgaz
romgaz neptun deep
gaze naturale marea neagra
legea offshore