ULTIMA ORĂ Tăierea curentului și gazelor pentru restanțieri, interzisă din nou în cazul unor consumatori

ULTIMA ORĂ Tăierea curentului și gazelor pentru restanțieri, interzisă din nou în cazul unor consumatori
scris 6 sep 2021

Comisia Economică, Industrii și Servicii a Senatului a votat modificarea ordonanței de urgență prin care Guvernul a abrogat măsura de interzicere a deconectării sau debranșării tuturor consumatorilor de energie electrică și gaze naturale pe perioada stării de alertă, propunând un amendament care prevede că întreruperea furnizării va continua să fie interzisă în cazul consumatorilor vulnerabili, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Amendamentul a fost propus de către președinta Comisiei, Silvia Dinică (USR), și votat în unanimitate de către senatorii membri (de la toate partidele) prezenți la ședința de dezbatere a proiectului legii de aprobare a OUG.

Făinurile animale revin după 20 de ani de interdicție CITEȘTE ȘI Făinurile animale revin după 20 de ani de interdicție

"Pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor către toți consumatorii vulnerabili. În categoria consumatorilor vulnerabili se încadrează următoarele categorii de persoane: consumatorii vulnerabili din motive de venit, consumatorii vulnerabili din motive de sănătate și consumatorii vulnerabili izolați față de sursele de energie. În situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale pot efectua operațiunea până la încetarea stării de alertă dacă beneficiarii nu se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili", este textul amendamentului, inclus în avizul pozitiv dat de Comisia Economică pe proiect.

Rămâne de văzut dacă acesta va fi menținut în forma draftului de act normativ ce va fi (eventual) aprobată prin raport de Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale a Senatului, sesizată pe fond cu acest proiect, iar ulterior de plenul Senatului și de comisiile și plenul Camerei Deputaților, camera decizională.

Rusia blochează șase VPN-uri și își consolidează astfel controlul asupra Internetului CITEȘTE ȘI Rusia blochează șase VPN-uri și își consolidează astfel controlul asupra Internetului

Amendamentul încadrează consumatorii vulnerabili în aceleași categorii precum proiectul inițiat de Guvern al Legii privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Acesta a fost adoptat de Senat în mai și se află în prezent în procedură la Camera Deputaților, termenul de depunere a raportului pe fond fiind 8 septembrie.

Astfel, conform proiectului, în categoria consumatorilor vulnerabili din motive de venit se încadrează familiile cu venit mediu net lunar pe membru de familie de cel mult 810 lei/persoană și persoanele singure cu venit mediu net lunar de cel mult 1.445 lei.

FOTO Bucăți din tavan au căzut în Secția 3 de Poliție a Capitalei. Sindicatul Europol: Domnule ministru, raportăm: Ne cade tavanul în cap! CITEȘTE ȘI FOTO Bucăți din tavan au căzut în Secția 3 de Poliție a Capitalei. Sindicatul Europol: Domnule ministru, raportăm: Ne cade tavanul în cap!

Consumatorii vulnerabili din motive de sănătate sunt cei care fie necesită aparate electrice pentru menținerea în viață sau menținerea stării de sănătate, fie prezintă probleme de sănătate care împiedică sau restricționează mobilitatea și/sau deplasarea acestora, ori necesită modalități de informare și comunicare adaptate nevoilor specifice, în condițiile legislației de protecție a drepturilor persoanelor cu handicap. În fine, consumatorii vulnerabili izolați sunt cei cu locuințe în zone izolate sau în așezări informale.

OUG adoptată de Guvern în prima parte a lunii august prevede că interdicția deconectării sau debranșării clienților finali de energie și gaze pe perioada stării de alertă este eliminată de la data intrării în vigoare a ordonanței. Rău-platnicilor cu datorii restante pe facturi acumulate în perioada stării de alertă le vor putea fi tăiate curentul și gazele după 90 de zile de la respectiva intrare în vigoare, adică din noiembrie, OUG intrând în vigoare pe 6 august.

Răpirea animalelor de companie din Marea Britanie va deveni infracțiune penală. Aproximativ 2.000 de câini au fost furați anul trecut CITEȘTE ȘI Răpirea animalelor de companie din Marea Britanie va deveni infracțiune penală. Aproximativ 2.000 de câini au fost furați anul trecut

Abrogarea interdicției a venit într-o perioadă de creșteri galopante ale cotațiilor la energie și gaze pe piețele angro, care afectează deja semnificativ prețurile achitate de către clienții finali industriali și care încep să fie resimțite pe facturi și de către cei casnici.

Pe de altă parte, pentru a-și justifica măsura, Guvernul a citat date provenite de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din Romania (AFEER) și Federația Asociaților Companiilor de Utilități din România (ACUE), potrivit cărora numărul clienților finali casnici și non-casnici de energie electrică și gaze naturale care nu au achitat contravaloarea consumului de energie electrică și/sau de gaze naturale înregistrat în perioada vizată de amânarea debranșărilor/deconectărilor a ajuns la circa 209.000, cu un cuantum al debitelor restante de circa 249 milioane lei la sfârșitul lunii mai 2021.

VIDEO La Rotterdam, vacile plutesc pe apă pentru a proteja mediul înconjurător CITEȘTE ȘI VIDEO La Rotterdam, vacile plutesc pe apă pentru a proteja mediul înconjurător

Mai mult, după cum a relatat Profit.ro, doi dintre cei mai importanți furnizori de energie și gaze din piață, Tinmar Energy și Energy Distribution Services, au dat deja în judecată Guvernul pentru menținerea interdicției de debranșare/deconectare pe perioada stării de alertă, cerând despăgubiri.

Facturile de utilități ale consumatorilor, nu numai ale celor vulnerabili, ci și ale celor cu venituri sau cu consum “până la cele medii”, ar urma să fie compensate de Guvern din sumele încasate din impozitul pe venitul suplimentar din liberalizarea prețului gazelor și din dividendele suplimentare plătite de companiile de stat în cazul energiei electrice, a declarat recent ministrul Energiei, Virgil Popescu, la finalul unei discuții avute pe această temă la Palatul Victoria cu premierul Florin Cîțu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței.

VIDEO Ministru pakistanez, foarte hotărât să inaugureze un magazin. Pentru că a primit o foarfecă tocită, a rupt panglica cu dinții CITEȘTE ȘI VIDEO Ministru pakistanez, foarte hotărât să inaugureze un magazin. Pentru că a primit o foarfecă tocită, a rupt panglica cu dinții

„Pe lângă compensarea consumatorilor vulnerabili, vrem să compensăm consumatorii până la venitul mediu sau consumului mediu, în totalitate această iarnă, care începe la 1 noiembrie și se termină la 31 martie”, a afirmat ministrul, care a precizat totodată că în România există 4,5 milioane de gospodării care consumă până în 1.000 de kWh pe an, ceea ce înseamnă peste 10 milioane de români.

Cu aceeași ocazie, premierul Cîțu a spus că Guvernul nu va plafona prețurile la energie și gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
debransare restantieri facturi energie gaze
taiere curent gaze rau platnici
consumatori vulnerabili energie gaze
scumpire energie
scumpire gaze