ULTIMA ORĂ Tranzacție: OMV Petrom - în curs de preluare a participației majoritare a unui gigant francez la un bloc ″lipit″ de Neptun Deep

ULTIMA ORĂ Tranzacție: OMV Petrom - în curs de preluare a participației majoritare a unui gigant francez la un bloc ″lipit″ de Neptun Deep
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 mar 2024

OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, controlată de austriecii de la OMV, va rămâne, cel puțin într-o primă etapă, concesionar unic, precum și operator al perimetrului offshore de hidrocarburi Han Asparuh din sectorul bulgăresc al Mării Negre, fiind în curs de preluare a participației majoritare a gigantului francez TotalEnergies, relevă date analizate de Profit.ro. Blocul Han Asparuh din Bulgaria este practic lipit″ ca amplasament de perimetrul Neptun Deep din România al OMV Petrom și Romgaz, unde se pregătește cea mai mare exploatare offshore de gaze naturale din Marea Neagră românească.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În trimestrul al patrulea aferent anului 2023, TotalEnergies a notificat OMV Petrom privind decizia acestuia de a se retrage din contractul privind operațiunea în comun și din licența Han Asparuh. Procesul de preluare de către OMV Petrom a interesului de participare deținut de către TotalEnergies în această licență este în curs de desfășurare, relevă datele analizate de Profit.ro.

ULTIMA ORĂ Tranzacție: OMV Petrom - în curs de preluare a participației majoritare a unui gigant francez la un bloc ″lipit″ de Neptun Deep

SUA presează Raiffeisen să renunțe la o afacere controversată cu magnatul rus Oleg Deripaska CITEȘTE ȘI SUA presează Raiffeisen să renunțe la o afacere controversată cu magnatul rus Oleg Deripaska

Francezii au 57,14% din drepturile aferente concesiunii și statutul de operator al acesteia, iar OMV Petrom – restul de 42,86% din Han Asparuh. 

Pe de altă parte, anul trecut, TotalEnergies a convenit cu OMV AG să preia de la austrieci participația de 50% a acestora la producătorul de țiței și gaze Sapura din Malaezia, estimându-se că tranzacția va fi finalizată în până la jumătatea lui 2024. 

În vara lui 2023, în Comisia de Energie a Parlamentului Bulgariei s-a adoptat o rezoluție prin care Ministerul Energiei de la sud de Dunăre a fost instruit să demareze negocieri cu TotalEnergies și OMV Petrom, pentru ca cea mai mare companie energetică a Bulgariei, Bulgarian Energy Holding (BEH), deținută de stat, să preia o participație de 20% la concesiunea Han Asparuh. De atunci, însă, autoritățile de la Sofia nu au mai comunicat nimic pe această temă.

EXCLUSIV FOTO Cine mai luase în vizor proiectul primului aeroport privat din România, dar nu s-a mai înscris în competiție: fiii lui Tender și Păunescu, plus un american CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Cine mai luase în vizor proiectul primului aeroport privat din România, dar nu s-a mai înscris în competiție: fiii lui Tender și Păunescu, plus un american

Rezoluția a venit după ce șeful subsidiarei bulgărești a francezilor, Yves Le Stunff, declarase la o audiere în Comisie că Han Asparuh are un potențial estimat de extracție de 13 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, de 2 ori mai mare decât cel al Neptun Deep, cel mai mare proiect similar din Marea Neagră românească, la care OMV Petrom este partener cu Romgaz și operator.

În toamna lui 2023, OMV Petrom a schimbat conducerea societății OMV Petrom E&P Bulgaria SRL, pe care o controlează integral și care deține indirect, printr-o subsidiară înregistrată la Viena, OMV Offshore Bulgaria GmbH, participația de 42,86% la Han Asparuh. Astfel, în poziția de administrator unic al OMV Petrom E&P Bulgaria SRL a fost numit irlandezul Rob Dobbins, în locul românului Cristian Hubati.

Combinatul Azomureș vrea să ajungă la capacitate maximă până la vară și face angajări. Ce salarii și ce prime primesc angajații companiei CITEȘTE ȘI Combinatul Azomureș vrea să ajungă la capacitate maximă până la vară și face angajări. Ce salarii și ce prime primesc angajații companiei

OMV Offshore Bulgaria GmbH a fost cedată de către grupul-mamă OMV celor de la OMV Petrom în 2020, contra sumei de 27 milioane euro.

Perimetrul Han-Asparuh este situat în vestul Mării Negre, în Bulgaria, la sud de perimetrul Neptun Deep din România și se întinde pe o suprafață de 13.819 kmp, cu o adâncime maximă a apei de peste 2.000 m. Activitățile de explorare au început în 2012 și au inclus studii geologice și geofizice, precum și forajul a trei sonde de explorare. O campanie extinsă de achiziție seismică 3D a fost finalizată în mai 2020, pe o suprafață de 5.614 kmp. În 2022 și 2023 au fost efectuate foraje de explorare, programate să continue și anul acesta.

Ce se va întâmpla cu România când se apropie pensionarea „decrețeilor”. Generațiile ajunse la vârsta la care trebuie să aibă grijă și de copii, și de părinți sunt denumite „generația sandwich” CITEȘTE ȘI Ce se va întâmpla cu România când se apropie pensionarea „decrețeilor”. Generațiile ajunse la vârsta la care trebuie să aibă grijă și de copii, și de părinți sunt denumite „generația sandwich”

După cum a relatat Profit.ro, Ministerul Mediului din Bulgaria a solicitat luna aceasta refacerea raportului de impact asupra mediului al proiectului de exploatare offshore de gaze naturale Neptun Deep, cel mai mare din Marea Neagră românească, dezvoltat de OMV Petrom și Romgaz, exprimându-și oficial îngrijorări cu privire la riscul de poluare a apelor sale teritoriale, precum și a litoralului bulgăresc.

Bulgarii au cerut inițial refacerea raportului de mediu al Neptun Deep în ianuarie 2024 și și-au reiterat solicitarea la începutul lui martie, după ce răspunsurile la primul set de observații al lor, primite în februarie de la dezvoltatorii proiectului și de la firma care a elaborat raportul, prin intermediul ministerului de resort de la București, nu i-au mulțumit pe deplin.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom bulgaria
omv petrom han asparuh
omv petrom neptun deep
omv petrom totalenergies