Un șoc electric venit din Europa

Un șoc electric venit din Europa

Foto dreamstime.com

scris 9 ian 2021

Ministrul Energiei despre pana majoră de curent de vineri: Un incident major european. Suntem victima, nu cauza. Dacă nu se va stabili cine e de vină, va exista la nivelul Comisiei Europene un fond de rezervă pentru despăgubirea celor afectați

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunță că pana de curent care a afectat o parte a țării vineri a fost un incident la nivel european, a cărui cauză nu se cunoaște încă, Popescu afirmând că România a fost „victima” și nu cauza acestui incident. Popescu susține că cei afectați de pana de curent vor putea primi despăgubiri de la cel care va fi găsit vinovat, iar dacă nu se va identifica responsabilul, există, la nivel european, un fond din care se vor acorda despăgubirile.

Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială CITEȘTE ȘI Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că pana de curent de vineri a fost „un incident major european” care este „fără precedent” și anunță că România nu a fost cauza, ci victima acestui incident.

„Este prima dată, cred, după anii 80, când avem parte de un asemenea incident major la nivel european. România a fost afectată la ora 15:05, a fost printre ultimele țări afectate. (...) Până acum, cauza nu este cunoscută. Există o comisie la nivel european, formată din toți transportatorii de sistem. Aseară s-au întâlnit, au stabilit acest lucru, când s-a declanșat acest incident. Au fost aproape toate statele europene afectate și, din ce s-a stabilit aseară, România  fost ultimul stat afectat. Practic, putem spune clar: suntem victima acestui incident, România nu a fost cauza acestui incident”, a declarat sâmbătă, la Digi 24, ministrul Energiei, preluat de News.ro

Eșec - Vast Resources, finanțare eșuată pentru proiectul minier de la Băița Plai CITEȘTE ȘI Eșec - Vast Resources, finanțare eșuată pentru proiectul minier de la Băița Plai

Acesta a anunțat că în prezent sistemul de transport al energiei electrice funcționează. Ministrul a precizat că investigația continuă și că, dacă se va găsi cine este responsabilul, acela va plăti daunele provocate de pana de curent electric, iar dacă nu va fi găsit vinovatul, se vor realiza despăgubiri dintr-un fond existent la nivel european.

„Ce pot să le spun oamenilor vizavi de problemele care le au, în cazul unui incident european: dacă nu se va reuși să se stabilească cu certitudine cine este de vină – pentru că dacă se va stabili cine este de vină, acela va plăti acele pagube – va exista la nivelul Comisiei Europene un fond de rezervă care va despăgubi, în funcție de solicitările persoanelor, va despăgubi pe cei afectați de acest incident”, a adăugat ministrul.

Virgil Popescu susține că în ultimii 10 ani în România nu s-au mai făcut investiții majore în sistemul energetic național, în acest context el susținând dezvoltarea a unor noi capacități de producție, întărirea liniilor de transport și de interconectare în transportul energiei electrice, lucruri care se vor putea realiza din fonduri naționale sau europene.

O avarie a afectat vineri rețeaua de transport al energiei electrice în mai multe regiuni din nord-vestul țării, compania Transelectrica precizând că s-a produs un incident la nivelul rețelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanșarea mai multor echipamente din rețelele electrice de transport atât din România, cât și din alte țãri. Combinatul chimic Azomureș din Târgu Mureș a anunțat că în zona platformei poate fi observat un nor de culoare brun/roscat, cauzat de oprirea uneia dintre instalațile de producere a acidului azotic.

viewscnt
Afla mai multe despre
mnisterul energiei
europa
virgil popescu