Uniunea Europeană ar trebui să investească 200 de milioane de euro pe an pentru creșterea producției de magneți de pământuri rare

Uniunea Europeană ar trebui să investească 200 de milioane de euro pe an pentru creșterea producției de magneți de pământuri rare
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 oct 2021

Uniunea Europeană ar trebui să investească până la 200 de milioane de euro pe an pentru creșterea producției nterne de magneți pentru pământuri rare, vitali pentru motoarele automobilelor electrice și turbinelor eoliene, și reducerea dependenței de China, a afirmat o organizație finanțată de UE, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Companiile ar putea beneficia de facilități fiscale în cadrul unui plan pentru ca UE să producă o cincime din cererea de magneți de pământuri rare până în 2030, potrivit Alianței Europene pentru Materii Prime (European Raw Materials Alliance - ERMA), scrie News.ro.

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

În prezent, 95% din magneții permanenți ai UE, de asemenea esențiali pentru sectorul de apărare și pentru produsele de înaltă tehnologie, cum ar fi roboții, sunt importați din China.

Un raport al ERMA confirmă un articol al Reuters de luna trecută potrivit căruia UE analizează să ofere sprijin producătorilor locali pentru a putea concura cu rivalii chinezi.

UE, alături de Statele Unite și Marea Britanie, își propune să dezvolte mineritul și prelucrarea magneți de pământuri rare pentru a contribui la atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon.

Cererea de magneți permanenți va crește de zece ori până în 2050, când UE și Marea Britanie s-au angajat să reducă la zero emisiile nete de gaze cu efect de seră.

Certificarea de mediu și o operațiune de achiziții susținută de stat se numără printre o duzină de propuneri din raport, care vizează sectorul magneților de pământuri rare ca prioritate strategică.

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

"Trebuie să acționăm rapid. Decalajul (față de China) este din ce în ce mai mare și cererea globală crește", a spus Bernd Schäfer, director executiv al EIT Raw Materials, care administrează ERMA.

"Baza noastră de date conține dovezi că va exista un risc major de întrerupere a lanțului de aprovizionare cu toate implicațiile pentru industria europeană", a spus el într-un interviu.

O propunere cheie este să fie lansat un ”fond punte” în valoare de 150-200 milioane de euro pe an pentru a ajuta la finanțarea proiectelor.

Raportul afirmă că UE trebuie să creeze ”condiții de concurență echitabile”, deoarece magneții producătorilor europeni se vând mai scump cu 20-30% mai mult decât produsele de la rivalii chinezi din cauza diverselor subvenții guvernamentale acodate de Beijing.

Companiile au depus la ERMA 14 propuneri de proiecte, în valoare de 1,7 miliarde de euro, care ar permite blocului european să crească producția de magneți permanenți la 7.000 de tone până în 2030, de la 500 de tone în prezent, se arată în raport.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
magneți