Uniunea Europeană va încuraja țările membre să reducă cererea de gaze, stimulând industriile să utilizeze mai puțin acest carburant

Uniunea Europeană va încuraja țările membre să reducă cererea de gaze, stimulând industriile să utilizeze mai puțin acest carburant
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iul 2022

Uniunea Europeană va încuraja țările membre să reducă cererea de gaze, stimulând industriile să utilizeze mai puțin acest carburant, în timp ce se pregătește pentru posibile reduceri suplimentare ale livrărilor rusești, potrivit unui proiect de plan văzut de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Bruxelles-ul se pregătește pentru noi scăderi ale livrărilor de gaze rusești, un scenariu despre care șeful Fondului Monetar Internațional a avertizat miercuri că ar putea arunca economiile în recesiune, scrie News.ro.

Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, încep să livreze energie CITEȘTE ȘI Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, încep să livreze energie

Planul Comisiei Europene, care urmează să fie publicat pe 20 iulie, va sugera țărilor să lanseze stimulente financiare pentru ca firmele să reducă consumul de gaze, să folosească ajutoarele de stat pentru a încuraja industriile și centralele electrice să treacă la alți combustibili și să lanseze campanii de informare pentru a îndemna consumatorii să utilizeze mai puțină încălzire și răcire.

Măsurile care vizează industria ar putea include licitații în care marii consumatori ar primi compensații pentru utilizarea gazulelor într-o măsură mai mică, potrivit proiectului, carear putea  suferi modificări înainte de a fi publicat.

Guvernele ar trebui, de asemenea, să decidă ordinea în care vor forța industriile să se închidă în cazul unei situații de urgență în aprovizionare, se arată în comunicat.

Un astfel de ordin ar trebui să ia în considerare cât de esențiale sunt serviciile unei întreprinderi și modul în care închiderea acesteia ar afecta lanțurile de aprovizionare.

Acționând acum, UE își propune să acumuleze o cantitate cât mai mult gaze în depozite și să creeze un tampon de aprovizionare pentru iarnă, când cererea pentruîncălzire va atinge vârfuri.

Rezervele de gaze aflateîn depozitele din UE sunt în prezent la 62% din capacitate, cu mult sub obiectivul blocului de 80% din capacitate, care ar trebui atins până în noiembrie.

Gospodăriile sunt ”clienți protejați” conform legislației UE, ceea ce înseamnă că ar fi ultimele afectate de raționalizarea gazelor. Dar țările ar putea impune limite obligatorii de încălzire sau răcire altor consumatori, cum ar fi birourile sau centrele comerciale, dacă există o lipsă gravă de gaze, se arată în proiect.

”Acțiunea comună timpurie la nivelul UE în acest moment critic al procesului de umplere a depozitelor va reduce nevoia unei posibile și mai dureroase reduceri a cererii mai târziu în timpul iernii”, se arată în proiect.

Comisia a refuzat să comenteze.

Înainte ca Moscova să invadeze Ucraina în februarie, UE se baza pe Rusia pentru 40% din necesarul său de gaze.

Această pondere a scăzut, iar fluxurile din Rusia sunt acum sub 30% din media perioadei 2016-2021, se arată în proiect.

Moscova a redus livrările de gaze către 12 țări din UE, de la începutul războiului, întrerupându-le pe unele complet din cauza unei dispute referitoare la moneda de plată și afectând altele prin reducerea fluxurilor prin conducta sa Nord Stream 1 către Germania. Acea conductă este acum offline pentru întreținere, despre care guvernele se tem că ar putea fi extinsă din cauza războiului.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
gaze