Unul din cei mai mari proprietari de păduri din România își face centrală în cogenerare pe biomasă cu bani de la UE

Unul din cei mai mari proprietari de păduri din România își face centrală în cogenerare pe biomasă cu bani de la UE
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 ian 2020

Primăria comunei Telciu din județul Bistrița Năsăud, unul dintre cei mai mari proprietari de păduri din România, cu un portofoliu forestier în suprafață de circa 18.000 de hectare, vrea să construiască o centrală producătoare de energie electrică și termică în cogenerare pe bază de biomasă lemnoasă și de origine agricolă inclusiv cu fonduri UE, valoarea totală estimată a investiției, cu tot cu TVA, ridicându-se la aproape 32 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Agentul termic va fi distribuit clădirilor publice, prin intermediul unei rețele de termoficare care va fi realizată pe domeniul public, folosind acostamentul rețelei de drumuri și străzi din localitate, iar energia electrică produsă va fi livrată în sistemul energetic național (SEN) printr-un punct de conexiune cu rețeaua de medie tensiune care traversează amplasamentul", se arată în documentația proiectului.

Potrivit sursei citate, viitoarea centrală va folosi drept combustibil circa 1.550 de tone de biomasă pe an, pentru 2.000 de ore de funcționare anual. Biomasa va consta în lemn și resturi rezultate din exploatarea silvică și din procesarea primară a lemnului necontaminat, completată cu combustibil de origine agricolă. Unitatea de producție de energie va fi construită pe un teren de 5.000 mp al primăriei, situat lângă o fabrică de cherestea.

ULTIMA ORĂ Finanțele au ieșit să se împrumute în euro pe piața externă. Vând eurobonduri pe 12 și 30 de ani CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Finanțele au ieșit să se împrumute în euro pe piața externă. Vând eurobonduri pe 12 și 30 de ani

Centrala va avea o producție de energie electrică utilă de circa 0,5 MWh și una termica de 1,7 MWt/h. Producția de electricitate va compensa consumul propriu facturat al primăriei Telciu.

Pentru realizarea proiectului, autoritatea locală intenționează să solicite finanțare nerambursabilă de la UE, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM). Lucrările ar urma să înceapă în mai anul acesta, preconizându-se finalizarea lor în interval de circa 2 ani.

"Este de așteptat ca în zonă, întrucât primăria deține o suprafață de teren mult mai mare decât cea necesară centralei, să se dezvolte un proiect de genul piscină didactică sau publică, utilizând avantajul proximității și disponibilității agentului termic", se mai menționează în documentație.

Gabriela Scutea, propusă pentru șefia Parchetului General, Crin Bologa, pentru DNA și Giorgiana Hossu - DIICOT CITEȘTE ȘI Gabriela Scutea, propusă pentru șefia Parchetului General, Crin Bologa, pentru DNA și Giorgiana Hossu - DIICOT

Implementarea proiectului va permite înlocuirea unui număr de 12 centrale termice de generație veche din localitate, care deservesc în prezent liceul, grădinița, primăria, sala de festivităși, capela, baia comunală, unitatea after school, sala de sport, căminul cultural și dispensarul.

Potrivit celor mai recente date ale ANRE, România dispune în prezent de centrale electrice pe biomasă cu putere instalată cumulată de peste 112 MW.

Programul de guvernare al PNL prevede acordarea de subvenții agricultorilor care livrează deșeuri vegetale și forestiere producătorilor de energie electrică și termică în cogenerare, în condițiile în care, în Uniunea Europeană, se discută tot mai intens despre excluderea biomasei forestiere de pe lista surselor de energie considerate regenerabile.

viewscnt
Afla mai multe despre
centrala cogenerare biomasa
subventii biomasa
comuna telciu mare proprietar paduri
centrala cogenerare telciu bistrita
fonduri ue poim