Prețul gazelor românești cu livrare în decembrie, cu 32% mai mare decât indicele pentru luna anterioară de pe bursa de la Viena

Prețul gazelor românești cu livrare în decembrie, cu 32% mai mare decât indicele pentru luna anterioară de pe bursa de la Viena
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 ian 2020

Prețul gazelor românești cu livrare în luna decembrie a fost pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), în decembrie, de 103,71 lei pe MWh, cu 32% mai mare decât cel indexul pentru luna anterioară de pe bursa de la Viena, potrivit datelor BRM.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele CIGH Front Month Index la bursa Baumgarten de la Viena, de referință pentru piața din centrul și estul Europei, a fost, în decembrie, echivalentul a 78,45 lei pe MWh, scrie Agerpres.

România, Polonia, Ungaria și Republica Moldova, interesate de facilitățile de stocare a gazelor naturale din Ucraina CITEȘTE ȘI România, Polonia, Ungaria și Republica Moldova, interesate de facilitățile de stocare a gazelor naturale din Ucraina

Diferența dintre indicele bursei de la București și cel de la Viena a fost și mai mare pentru gazele livrare în noiembrie, când gazele s-au tranzacționat cu 107,15 lei pe MWh în România și cu 77,04 lei pe MWh în Austria.

Prețul gazelor autohtone era, de regulă, mai mic decât cel de pe piețele internaționale, însă raportul s-a inversat la începutul anului trecut, odată cu intrarea în vigoare a OUG 114/2018.

Comparația prețurilor este însă una doar orientativă. Potrivit Bursei Române de Mărfuri, prețul mediu ponderat de pe piața internă include toate tranzacțiile reale de pe piețele operate de BRM, la termen sau spot, cu livrare în luna respectivă, indiferent de momentul semnării contractului, în timp ce indicele CEGH folosit se referă la contractele cu livrare în apropiere de data curentă și care, din acest motiv tind să fie convergente cu cotațiile spot.

Pe BRM, ultimele cotațiile spot din decembrie au fost cuprinse între 40 și 74 de lei/MWh, mai mici decât Indexul Front Month de pe CEGH.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
bursa romana de marfuri