UPDATE Grabă mare: Hidroelectrica trebuie să plătească în 3 săptămâni dividendele suplimentare de 655 milioane lei. Statul și FP au votat la unison, deși sunt certați

UPDATE Grabă mare: Hidroelectrica trebuie să plătească în 3 săptămâni dividendele suplimentare de 655 milioane lei. Statul și FP au votat la unison, deși sunt certați
scris 13 sep 2017

Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea s-au întrunit marți în AGA Hidroelectrica și au votat în unanimitate scoaterea din conturile companiei a sumei totale de 655 milioane lei sub formă de dividende suplimentare, provenite din rezervele și profitul reportat al companiei la finalul anului trecut.

Potrivit hotărârii acționarilor, Hidroelectrica trebuie să plătească aceste dividende în cel mult 15 zile lucrătoare. Ministerul Energiei, care deține 80% din acțiunile companiei, va încasa circa 524 milioane lei, iar FP, cu 20% din capital – 131 milioane lei.

Votul a fost unanim, deși cei doi acționari se află în conflict, iar Fondul Proprietatea a anunțat recent că ia în calcul vânzarea acțiunilor deținute la Hidroelectrica, inclusiv din cauza blocării procesului de listare la Bursă a companiei.

UPDATE Grabă mare: Hidroelectrica trebuie să plătească în 3 săptămâni dividendele suplimentare de 655 milioane lei. Statul și FP au votat la unison, deși sunt certați

Administrația Trump, dată în judecată pentru că a verificat fără mandat laptopuri și telefoane mobile la granițe CITEȘTE ȘI Administrația Trump, dată în judecată pentru că a verificat fără mandat laptopuri și telefoane mobile la granițe

Tot marți, în ședința de Guvern s-a discutat un Memorandum cu tema "Procesul de privatizare a Societății de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica SA".

Ordonanța de rectificare a bugetului de stat pe 2017, adoptată marți de Executiv, prevede majorarea veniturilor bugetare din dividende cu circa 2,14 miliarde lei față de prevederile inițiale de 3,14 miliarde lei din Legea bugetului pe 2017, adică cu aproape 32%. Anul trecut, statul a încasat din dividende mai mult de 2,2 miliarde lei.

OUG nr. 29/2017, adoptată anul acesta de Guvern tocmai pentru a-și putea majora suma încasată din dividende de la companiile pe care le controlează, prevede că aceste societăți pot da dividende acționarilor și din rezervele financiare constituite, precum și din rezultatul pozitiv reportat al anilor trecuți, nu doar din profitul curent al anului anterior, așa cum prevedea legislația anterior în vigoare.

Guvernul a aprobat rectificarea negativă a bugetului de stat. Executivul comunică doar cifrele în creștere de la bugetul consolidat, deși nu acesta se rectifică prin OUG CITEȘTE ȘI Guvernul a aprobat rectificarea negativă a bugetului de stat. Executivul comunică doar cifrele în creștere de la bugetul consolidat, deși nu acesta se rectifică prin OUG

În ultimele zile, Ministerul Energiei a mai solicitat dividende suplimentare de la Romgaz, Conpet, Transelectrica și Transgaz.

Producătorul de energie Hidroelectrica, cea mai rentabilă companie de stat, a înregistrat în primele șapte luni un profit brut de 971,88 milioane lei, în creștere cu 6% față de perioada similară a anului trecut. De asemenea, cifra de afaceri realizată în primele șapte luni s-a ridicat la 1,948 miliarde lei, în timp ce marja profitului net a crescut de la 38% la 31 iulie 2016 la 43% la 31 iulie 2017.

Hidroelectrica a acordat din profitul pe anul trecut dividende totale de 1,035 miliarde lei, din care peste 829 milioane lei au revenit statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
dividende
ministerul energiei
fondul proprietatea
rectificare bugetara