Restricțiile de circulație impuse de guvern ca măsuri anti-Covid au redus vânzările de carburanți ale OMV Petrom cu 8% în cursul anului trecut. Cu toate acestea, rezultatul pe segmentul Downstream Oil al companiei s-a micșorat doar cu 3,2%, ca urmare, în principal, a “vânzării de certificate CO2 și a instrumentelor de acoperire împotriva riscurilor”.
În aprilie, CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere estima o scădere a cererii anuale de carburanți de 20%.
Potrivit raportului cu rezultatele preliminare pe 2020, compania a realizat anul trecut câștiguri din hedging de 96,49 milioane de lei, de aproape patru ori mai ridicate decât cele din 2019, de doar 27,95 milioane lei.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Potrivit directorului financiar al OMV Petrom, Alina Popa, contractele de hedging au fost semnate în 2019 și au avut în vedere marjele de rafinare a 60% din producția de motorină pentru 2020 și a 30% din producția de motorină pentru 2021.
Deși vânzările totale de produse rafinate au fost cu 9% mai mici față de 2019, volumul vânzărilor cu amănuntul au scăzut doar cu 8% față de 2019, scădere pusă de companie se seama “traficului diminuat din timpul pandemiei de coronavirus”. Volumul vânzărilor totale de produse rafinate exceptând vânzările cu amănuntul a scăzut cu 9% față de anul anterior, ca rezultat al cererii scăzute în contextul pandemiei și declinului accentuat din activitatea de aviație, susține OMV Petrom.
Interesant este că, în ultimul trimestru al anului, scăderea vânzărilor de combustibili (cu amănuntul) pare a înregistra o evoluție pozitivă, de numai - 5%, cu 3% peste cea de -8% înregistrată în cursul întregului an.
Volumul vânzărilor totale de produse rafinate exceptând vânzările cu amănuntul, în schimb, a înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut o evoluție contrară, scăzând cu 14% (mult peste media anuală de 9%), “reflectând scăderea cererii în majoritatea piețelor și declinul din activitatea de aviație”.
CITEȘTE ȘI Revenire puternică a producției RomgazPotrivit raportului anual al grupului, în 2020, rezultatul din exploatare din Downstream Oil a scăzut la 1,45 miliarde lei, cu 3,2% sub nivelul de 1,5 miliarde lei înregistrat în 2019. Explicațiile oferite de companie: marje de rafinare mai scăzute, volumele mai mici vândute în contextul pandemiei de coronavirus și oprirea planificată din luna iulie.
“Efectele negative au fost compensate în mare măsură de impactul pozitiv rezultat din vânzarea de certificate CO2, din instrumentele de acoperire împotriva riscurilor aferente marjelor pentru distilatele medii, de performanță operațională bună a canalelor noastre de vânzări , precum și de managementul strict al costurilor”, se precizează în raport.