VIDEO Ministrul Energiei dă vina pe Rusia pentru creșterea prețurilor la gaze. Estimăm că după perioada de iarnă prețurile vor scădea

VIDEO Ministrul Energiei dă vina pe Rusia pentru creșterea prețurilor la gaze. Estimăm că după perioada de iarnă prețurile vor scădea
scris 7 dec 2021

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat la recepția Stației de Uscare Gaze Naturale – Grup 145, Bilciurești, că motivul creșterii prețului gazelor naturale îl reprezintă o speculație pe piață, făcută de Federația Rusă, prin Gazprom și a arătat că estimează o scădere a prețului la gaze naturale, după această iarnă.

„Cu toții știm motivul creșterii prețului gazelor naturale. Este o speculație pe piata făcută de Federația Rusă, prin Gazprom, s-au redus livrările de gaze prin Ucraina. Se presează practic operaționalizarea conductei Nord Stream 2, scrie News.ro.

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

Noi estimăm că, după perioada de iarnă, odată cu pornirea conductei Nord Stream 2, prețurile gazelor naturale vor scădea”, a afirmat ministrul, precizând că acest lucru se vede și pe bursele europene, unde prețurile sunt la jumătate pentru primăvară, vară și chiar iarna anului viitor. Deci, estimăm o scădere a prețului la gaze naturale, după această iarnă”, a spus ministrul.

Popescu a mai arătat că IMM-urile, prin legea adoptată în Parlament, au o schemă de ajutor de stat, prin care primesc osubvenție atât la energie electrică cât și la gaze naturale, pentru a trece cu bine peste această iarnă.

Despre liberalizarea prețului la gaze naturale și la energie electrică, anunțată cu un an și ceva înainte, ministrul Virgil Popescu nu are absolut nicio legătură cu creșterea prețurilor.”Nu are absolut nicio legătură liberalizarea prețului la gazele naturale cu politica care a fost dusă pentru creșterea prețurilor, cu geopolitica dusă de Federația Rusă”, a mai spus el.

Potrivit ministrului Energiei, principala cazuă a creșterii prețului la energie electrică este prețul la gaze naturale, care este prețul marginal”.

”Iarna aceasta va fi ca și iarna trecută, ca și două ierni în urmă, pentru că avem aceeași capacitate de extracție, ba din contră, mai mare o avem acum, de gaze naturale, din depozite. Singura diferență este, dacă ați observat, nu se mai rezervă anticipat capacități de interconectare, de intrare, iar după părarea noastră (..) este o modalitate de a flexibiliza piața și a ține prețul redus”, a mai spus ministrul Energiei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul energiei
virgil popescu