Virgil Popescu: Toată strategia de dezvoltare energetică este gândită pentru trecere de la cărbune la gaz natural

Virgil Popescu: Toată strategia de dezvoltare energetică este gândită pentru trecere de la cărbune la gaz natural
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2022

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că "toată strategia de dezvoltare energetică este gândită pentru trecere de la cărbune la gaz natural", explicând că, după ce România va crește capacitățile de extracție a gazelor naturale, "vor mai fi niște unități de cărbune în rezervă, pentru situații de criză de forță majoră".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Noi trebuie să ne uităm la realitatea românească. România are patru mine de cărbune – vorbesc de mine la adâncime, pentru că există mine și există cariere – există patru mine de cărbune care sunt în funcționare în momentul de față, două sunt în procedură de închidere, practic, după legislația actuală ele ar fi trebuit închise, noi suntem în discuții cu Comisia Europeană să mai prelungim până în 2024 termenul de închidere. Iar celelalte două avem asumat un phaze out (o oprire graduală a operațiunilor – n.r.) cu sindicatele la un phase out național, 2030 plus încă doi ani. Aceste patru mine scot cărbune cât să funcționeze două zile sau maxim trei zile pe săptămână centrala de la Proșeni. Deci nu există cărbune mai mult acolo, acolo lucrurile, dacă vorbim de mine, cât se poate scoate se arde în centrala de la Paroșeni, se produce energie electrică”, a declarat Virgil Popescu la Realitatea Plus.

VIDEO Decese indicate ca suspecte în Rusia. Fostul vicepreședinte al Gazprombank, găsit decedat la Moscova, cu familia CITEȘTE ȘI VIDEO Decese indicate ca suspecte în Rusia. Fostul vicepreședinte al Gazprombank, găsit decedat la Moscova, cu familia



În ceea ce privește carierele de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia, ministrul a explicat că au existat discuții cu conducerea companiei, iar de la 1 mai numărul angajaților va crește cu 600, scopul fiind creșterea producției de cărbune.

"România are gaz, nu depinde de gazul rusesc în momentul când va scoate gazele din Marea Neagră. Iar programul de restructurare este gândit și așa fel încât în 2026, când sunt gata capacitățile de producție, trecerea de la cărbune la gaz, vom avea gazul din Marea Neagră să avem ce consuma. Evident, vor mai fi niște unități de cărbune în rezervă, pentru situații de criză, de forță majoră. Deci toată strategia de dezvoltare energetică este gândită pentru trecere de la cărbune la gaz natural. Evident, energie regenerabilă, energie nucleară, dar consumând gazul din producția internă, nu bazându-ne pe importuri”, a adăugat ministrul Energiei, citat de News.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
virgil popescu
carbune
gaze