PNRR: Statul caută de pe o zi pe alta și fără licitație consultant de selecție pentru finanțarea unor proiecte de 150 milioane euro în baterii electrice și panouri solare

PNRR: Statul caută de pe o zi pe alta și fără licitație consultant de selecție pentru finanțarea unor proiecte de 150 milioane euro în baterii electrice și panouri solare
scris 15 oct 2021

Ministerul Energiei a lansat joi (14 octombrie) în SEAP un anunț de cumpărare directă de servicii de asistență tehnică pentru elaborarea documentelor programatice aferente gestionării finanțării PNRR în sectorul de energie, măsura de investiții "Lanț industrial de producție și/sau asamblare si/sau reciclare a bateriilor, a celulelor și panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare), precum și noi capacități de stocare a energiei electrice", pentru care așteaptă oferte până luni (18 octombrie).

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Ulterior, "Ministerul Energiei va încheia un contract de prestări servicii valabil de la data semnării până la 31.12.2021", se menționează în anunțul instituției.

Ministrul interimar al Sănătății: Lucrezi în sistemul sanitar, trebuie să fii un model. Dacă nu ai trecut prin boală, nu ești vaccinat și nu te testezi, se suspendă raportul de muncă și după 30 de zile poate avea loc și încetarea raportului de muncă CITEȘTE ȘI Ministrul interimar al Sănătății: Lucrezi în sistemul sanitar, trebuie să fii un model. Dacă nu ai trecut prin boală, nu ești vaccinat și nu te testezi, se suspendă raportul de muncă și după 30 de zile poate avea loc și încetarea raportului de muncă

Valoarea estimată a achiziției este de 134.500 lei plus TVA, foarte apropiată de pragul maxim admis de legislația în vigoare pentru achiziții directe, de 135.060 lei.

Contractul presupune acordarea de asistență tehnică Ministerului Energiei în elaborarea Ghidului Solicitantului (inclusiv a grilelor de evaluare și selecție a proiectelor în baza unor criterii concordante principiilor do no significant harm – DNSH, expuse în Comunicarea Comisiei 2021/C 58/01) și a schemei de ajutor de stat pentru măsura de investiții “Lanț industrial de producție și/sau asamblare si/sau reciclare a bateriilor, a celulelor și panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare), precum și noi capacități de stocare a energiei electrice” cuprinsă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru investițiile în instalații de producere și/sau de asamblare și/sau de reciclare a bateriilor, în instalații de producere și/sau de asamblare și/sau de reciclare a celulelor și panourilor fotovoltaice, precum și în capacități de stocare a energiei electrice în baterii.

Caietul de sarcini al cumpărării directe poate fi citit integral aici.

Lista statelor considerate cu risc epidemiologic, actualizată. Elveția și Canada trec în zona verde CITEȘTE ȘI Lista statelor considerate cu risc epidemiologic, actualizată. Elveția și Canada trec în zona verde

PNRR-ul României, evaluat pozitiv de Comisia Europeană luna trecută, prevede un buget de 150 milioane euro pentru ansamblul de proiecte "Lanț industrial de producție și/sau asamblare si/sau reciclare a bateriilor, a celulelor și panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare), precum și noi capacități de stocare a energiei electrice".

După cum a relatat Profit.ro, în prima variantă a draftului PNRR elaborat de autoritățile de la București, publicată în vară, era inclusă o prezentare de proiect individual întocmită de consultanții de la Ernst&Young pentru singurul producător de baterii din România și Europa de sud-est, Prime Batteries Technology, din care rezulta că firma țintește o finanțare PNRR de 150 milioane euro pentru a-și majora exponențial capacitatea de producție.

VIDEO PROFIT NEWS TV- Șeful Consiliului Fiscal îl pune la punct pe Cîțu pentru atacul la BNR: E o aiureală. Ar trebui să se abțină! Previziuni sumbre pentru final de an - Inflația poate depăși 7% CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV- Șeful Consiliului Fiscal îl pune la punct pe Cîțu pentru atacul la BNR: E o aiureală. Ar trebui să se abțină! Previziuni sumbre pentru final de an - Inflația poate depăși 7%

În varianta actuală a PNRR, ce așteaptă OK-ul final al Bruxelles-ului și nu mai include prezentări de proiecte individuale ale unor companii, se menționează că obiectivul investiției este de a spori flexibilitatea rețelei de energie electrică și de a contribui la integrarea unor capacități suplimentare de generare a energiei din surse regenerabile.

Criteriile de selecție pentru finanțare a proiectelor trebuie să asigure conformitatea cu Orientările tehnice privind aplicarea principiului de „a nu aduce prejudicii semnificative” (2021/C58/01). Aceste criterii vor exclude de la sprijinul acordat în cadrul acestei măsuri în special activitățile legate de depozite de deșeuri, incineratoare și instalații de tratare mecano-biologică a deșeurilor, precum și activitățile legate de extracția materiilor prime.

INFOGRAFICE Costuri tot mai mari pentru finanțarea statului CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Costuri tot mai mari pentru finanțarea statului

Potrivit PNRR, prima subinvestiție, în lanțul valoric al bateriilor (fabricare, asamblare și reciclare), va duce la atingerea unei capacități anuale totale de fabricare și asamblare a bateriilor de cel puțin 2 GW până la 31 decembrie 2025. A doua subinvestiție, în lanțul valoric al celulelor și panourilor fotovoltaice (fabricare, asamblare și reciclare), va duce la atingerea unei capacități anuale totale de cel puțin 200 MW de celule și panouri fotovoltaice până la 31 decembrie 2025.

Obiectivul celei de a treia subinvestiții este de a instala o capacitate totală de stocare a energiei electrice de cel puțin 240 MW (sau 480 MWh) până la 31 decembrie 2025.

viewscnt
Afla mai multe despre
pnrr energie
pnrr baterii
pnrr stocare energie
pnrr panouri celule solare
pnr schimbari climatice