Vremea rece ar putea duce la întreruperi ale energiei electrice în Franța

Vremea rece ar putea duce la întreruperi ale energiei electrice în Franța
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 dec 2022

 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vremea rece ar putea duce luni la întreruperi ale energiei electrice în Franța, deoarece întârzierile de repornire a energiei nucleare, ca urmare a lucrărilor de reparații, vor face ca cererea de aprovizionare să fie mai mare decât oferta, au spus analiști citați de Reuters.

Oferta de energie nucleară era așteptată să atingă aproximativ 40 de gigawați (GW) în această săptămână, dar întârzierea operatorului EDF de repornire a reactoarelor a făcut ca aceasta să crească la doar aproximativ 35 GW, lăsând Franța mai dependentă de importuri și producția pe gaze, scrie News.ro.

CEO-ul Enel avertizează pentru următorii 1-2 ani CITEȘTE ȘI CEO-ul Enel avertizează pentru următorii 1-2 ani

Analistul Refinitiv Nathalie Gerl a spus că, în condițiile unui val de frig așteptat în weekend și săptămâna viitoare în nord-vestul Europei, situația ar fi ”mult mai critică”, dacă nu ar fi eforturile de a reduce cererea, în special de către marii consumatori industriali.

Mai există și riscul unui deficit în cursul zilei de luni, a spus ea.

”Dacă rămânem la 35 GW, săptămâna viitoare, luni, situația ar putea deveni destul de strânsă: ne așteptăm ca cererea să fie la niveluri normale sezoniere, dar 35 GW de energie nucleară ar fi prea scăzută pentru a atinge un posibil vârf al cererii de 73 GW”, a spus Gerl.

Actualul program al EDF arată că 3 GW de energie nucleară vor reveni în rețea săptămâna viitoare, punând capacitatea totală la 38 GW pentru prima perioadă rece din sezonul de iarnă cu cerere de vârf.

Operatorul de rețea RTE a declarat joi seară că luni nu există niciun risc pentru securitatea aprovizionării, chiar și cu vremea rece și disponibilitatea de energie nucleară scăzută.

RTE a spus mai devreme că Franța s-ar putea confrunta cu ”câteva zile” în această iarnă când aprovizionarea cu energie electrică va fi prea mică.

Vincent Balouet, CEO al firmei de gestionare a crizelor Maitrise des Crises, care oferă consiliere în afaceri, a declarat că, în primă etapă, operatorii ar putea reduce tensiunea în rețea cu 1%-3%, o diferență pe care gospodăriile abia ar observa-o.

Alte măsuri, despre care guvernul a spus că sunt deja în vigoare pentru a asigura funcționarea instalațiilor critice, cum ar fi spitalele și semafoarele, includ solicitarea adresată marilor centre industriale, cum ar fi producătorii de aluminiu și ciment, să fie gata să reducă temporar utilizarea, în schimbul unei compensații financiare.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
franta