Washingtonul se retrage dintr-un important tratat nuclear, Moscova denunță ”visul” americanilor de a domina singuri lumea

Washingtonul se retrage dintr-un important tratat nuclear, Moscova denunță ”visul” americanilor de a domina singuri lumea
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 oct 2018

Donald Trump a anunțat că Statele Unite urmează să se retragă dintr-un tratat cu privire la armamentul nuclear încheiat cu Rusia în timpul Războiului Rece, acuzând Moscova că-l încalcă ”de mulți ani”, o retragere motivată de ”visul” americanilor de a domina singuri lumea, a reacționat rapid o sursă de la Ministerul rus de Externe, acuzând Washingtonul că a subminat ”deliberat” acest acord de-a lungul anilor, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) privind armamentul nuclear cu rază intermediară de acțiune a fost semnat în 1987 de liderii american și sovietic din acea vreme, Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, scrie News.ro.

”Rusia nu a respectat tratatul. Vom pune, așadar, capăt acordului și vom dezvolta aceste arme”, a anunțat sâmbătă președintele american, într-o vizită la Elko, în Nevada (sud-vest).

Bloomberg: China este nevoită să își reconsidere ruta spre Europa de Est CITEȘTE ȘI Bloomberg: China este nevoită să își reconsidere ruta spre Europa de Est

”Nu-i vom lăsa să încalce acordul nuclear și să fabrice arme, în timp ce noi nu suntem autorizați s-o facem”, a subliniat Donald Trump.

Administrația americană se plânge de desfășurarea de către Moscova a sistemului de rachete de tip 9M729, a căror rază de acțiune, potrivit Washingtonului, depășește 500 de kilometri, ceea ce constituie o încălcare a tratatului INF.

Acest tratat - care abolește utilizarea unei întregi serii de rachete cu o rază cuprinsă între 500 și 5.000 de kilometri - a pus capăt crizei declanșate în anii '80 de desfășurarea de rachete sovietice dotate cu focoase nucleare, de tip SS-20, întreptate către capitalele occidentale.

”A DOUA CEA MAI MARE LOVITURĂ”

Washingtonul ”se apropia de această etapă de mai mulți ani, distrugând deliberat și pas cu pas baza acestui acord”, a declarat sursa de la Ministerul rus de Externe, citată de principalele trei agenții ruse de presă.

”Această decizie intră în cadrul politicii americane de retragere din acorduri internaționale legale care îi impun tot atâta responsabilitate cât partenerilor săi și îi fragilizează, astfel, ideea propriei excepții”, a continuat această sursă.

Retragerea americană ”este a doua cea mai mare lovitură aplicată oricărui sistem al stabilității mondiale”, a declarat senatorul rus Aleksei Pușkov, prima fiind retragerea americană, în 2001, din Tratatul ABM privind rachetele antibalistice.

”Iar încă odată Statele Unite iau inițiativa de a dizolva acordul”, a continuat el, într-un mesaj postat pe Twitter.

Donald Trump a făcut acest anunț în timp ce consilierul său pe probleme de securitate națională John Bolton se pregătea sâmbătă să se ducă la Moscova, pentru a ”continua” dialogul controversat, începul în iulie, între președintele Statelor Unite și omologul său rus Vladimir Putin.

Consilierul, cunoscut prin poziția sa fermă, a prevăzut să se întâlnească la Moscova, începând de luni, cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov și secretarul Consiliului rus de Securitate Nikolai Patrușev.

Potrivit ziarului britanic The Guardian, Bolton este cel care extercită presiuni asupra președintelui american în vederea unei retrageri din INF. Tot el a blocat orice negociere a unei prelungiri a Tratatului New Start privind rachetele strategice, care expiră în 2021 și pe care Moscova încearcă să-l prelungească.

Retragerea americană din INF ar putea să vizeze de asemenea Beijingul. China - care nu este semnatară - poate să dezvolte fără vreo constrângere armament nuclear cu rază de acțiune intermediară.

ACUZAȚI ”FABRICATE”

Relațiile sunt tensionate între Washington și Moscova, pe fondul unor acuzații de amestec rus în alegerile americane.

Vineri, o rusă a fost inculpată de justiția americană cu privire la amestec în alegerile parlamentare americane de la 6 noiembrie - prima persoană inculpată în acest cadru.

Moscova a acuzat Washingtonul că a ”fabricat” aceste acuzații cu scopul de a impune noi sancțiuni Rusiei.

Președintele american a promis, însă, înainte de alegeri, să restabilească cele mai bune relații cu Rusia. Suspiciuni de complicitate cu Kremlinul îi vizează, de altfel, echipa de campanie din 2016. Un procuror special, Robert Mueller, anchetează de peste un an, în Statele Unite, în acest dosar.

În iulie, Donald trump s-a arătat extrem de conciliant față de omologul său rus Vladimir Putin, într-o conferință de presă comună la Helsinki, după primul lor summit bilateral, în Finlanda.

La 11 noiembrie, cei doi președinți se întâlnesc la Paris, la comemorarea sfârșitului Primului Război Mondial.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
moscova
tratat nuclear