Cererea pentru soc în Ungaria a crescut exploziv în acest an, iar cumpărători din SUA și China au achiziționat cantități mari, atrași de presupusele efecte benefice ale plantei în stimularea sistemului imunitar, transmite Reuters.
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup
Socul este de mult timp utilizat în medicina tradițională din Ungaria. Înainte de pandemia de coronavirus, 90% din recolta de soc era vândută în industria alimentară, unde era utilizat drept colorant natural pentru înghețată, gem sau dulciuri. Doar restul de 10% era utilizat în produse medicale. Acum socul a devenit o marfă prețioasă iar prețurile au crescut și ele, scrie Agerpres.
CITEȘTE ȘI Calculul proprietarilor de restaurante: Ajutorul dat de Guvern va salva de la faliment 15.000 de firme, dar 10.000 nu vor mai supraviețuiTestele au arătat că siropul de soc poate ajuta la tratamentul gripei. Unii doctori susțin că socul poate ajuta și la refacerea organismului în cazul infecțiilor respiratorii, inclusiv în cazul coronavirusului, dar trebuie efectuate mai multe studii.
"Mulți producători de suplimente medicale vor soc, chiar dacă nu au lucrat cu așa ceva înainte", spune Gyorgy Csizmadia, directorul cooperativei Elderberry Sales Co din satul Sarszentagota. Csizmadia și colegii săi abia țin pasul cu cererea.
O recoltă mai mică decât de obicei a contribuit și ea la creșterea de patru ori a prețurilor până la peste 400 de forinți (1,32 dolari) per kilogram.