Coronavirus: EMA a autorizat primul vaccin anti-COVID-19 produs de Sanofi și GSK

Coronavirus: EMA a autorizat primul vaccin anti-COVID-19 produs de Sanofi și GSK
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 nov 2022

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat că a aprobat utilizarea ca doză booster a unui vaccin anti-COVID-19 de nouă generație dezvoltat de compania franceză Sanofi și partenerul său britanic GSK împotriva variantei Beta a noului coronavirus, dar care a furnizat rezultate pozitive și împotriva variantei Omicron în cadrul studiilor clinice, informează AFP și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Acest vaccin, denumit VidPrevtyn Beta, va putea fi administrat ca doză booster acelor persoane de peste 18 ani care au primit deja schema primară de vaccinare, bazată pe alte seruri anti-COVID-19 autorizate pe piața europeană, precum vaccinurile cu ARN mesager dezvoltate de Pfizer și Moderna și cele cu vector viral dezvoltate de AstraZeneca și Johnson&Johnson, au precizat reprezentanții EMA într-un comunicat.

Restricțiile COVID-19 din China se intensifică CITEȘTE ȘI Restricțiile COVID-19 din China se intensifică

Potrivit Reuters, vaccinul autorizat joi de EMA are la bază proteine obținute în laborator de Sanofi și un ingredient adjuvant furnizat de GSK, care crește reacția imunitară, scrie Agerpres.

Vaccinul Sanofi-GSK conține proteine aflate la suprafața variantei Beta a noului coronavirus, ce a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud la jumătatea anului 2020 și care a fost înlocuită apoi în 2021 de varianta Delta și, ulterior, de varianta Omicron.

După analizarea rezultatelor furnizate de studiile clinice, EMA a anunțat că o doză booster de VidPrevtyn Beta este cel puțin la fel de eficientă ca o doză a vaccinului Pfizer-BioNTech în ceea ce privește restaurarea protecției împotriva COVID-19.

Cercetările pentru un vaccin anti-COVID-19 întreprinse de Sanofi și GSK, doi dintre cei mai mari producători de vaccinuri din lume, au fost amânate de mai multe ori.

Vaccinul lor candidat din prima generație nu a produs nivelul dorit de protecție la persoanele vârstnice, în 2020. Apoi, cei doi parteneri s-au orientat spre combaterea variantei Beta a noului coronavirus, o decizie care a necesitat cercetări suplimentare ce au durat mai multe luni.

Producătorii dominanți de pe piața vaccinurilor anti-COVID-19, alianța Pfizer-BioNTech și compania Moderna, și-au cimentat și mai mult poziția de lider pe piețele din Europa și din Statele Unite după ce au lansat vaccinuri booster create în mod specific pentru a combate varianta Omicron.

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
gsk