DECIZIE Pacienții din spitalele private vor putea plăti doar diferența față de tariful de la stat. De când va fi posibil

DECIZIE Pacienții din spitalele private vor putea plăti doar diferența față de tariful de la stat. De când va fi posibil
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 24 iun 2021

Persoanele asigurate în sistemul public de sănătate și tratate în spitale private, care au încheiate contracte cu casele de asigurări de sănătate, vor putea plăti, de la 1 iulie, pentru regimul de spitalizare continuă, cazuri acute, o contribuţie personală pentru a acoperi diferenţa dintre tarifele de la privat şi tarifele suportate de la buget. Pentru serviciile de ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic furnizate în unitățile private, controbuția personală va fi reglementată anul viitor, a stabilit Guvernul printr-o ordonanță de urgență.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

De ce este important: În 2019, Guvernul a stabilit că asigurații care optează să beneficieze de unele servicii medicale acordate de furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate și ambulatoriu paraclinic, pot plăti o contribuție personală pentru a acoperi diferența dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privați și tarifele suportate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate decontate de casele de asigurări de sănătate. 

Contribuția personală pentru fiecare categorie de serviciu medical trebuie afișată pe pagina de internet a furnizorilor privați de servicii medicale și se plătește de către asigurați în mod direct sau printr-o asigurare încheiată în baza unui contract cu o societate de asigurări.

Firmele care vor să-și asigure singure apa curentă, obligate să ceară voie operatorilor sistemelor publice. Aceștia pierd bani neavându-le drept clienți și cresc prețurile CITEȘTE ȘI Firmele care vor să-și asigure singure apa curentă, obligate să ceară voie operatorilor sistemelor publice. Aceștia pierd bani neavându-le drept clienți și cresc prețurile

Această contribuție ar fi trebuit stabilită prin Contractul-cadru din sistemul de sănătate în 2020, însă ca urmare a pandemeiei de Covid-19, prevederile Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019 au fost prelungite succesiv prin acte normative până la data de 30 iunie 2021, iar acestea nu cuprind reglementări cu privire la serviciile medicale pentru care asiguraţii plătesc o contribuţie personală la furnizorii privaţi.

Prin urmare, Guvernul a fost obligat acum să reglementeze tipurile de servicii medicale pentru care se va putea încasa contribuție personală începând cu data de 1 iulie 2021, fiind propus un mecanism gradual, începând cu spitalizarea continuă.

A fost înregistrat în România primul deces provocat de varianta Delta a coronavirusului CITEȘTE ȘI A fost înregistrat în România primul deces provocat de varianta Delta a coronavirusului

Astfel, începând cu 1 iulie 2021, asigurații care se tratează în spitale private, aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate, vor achita, în cazul în care le este solicitat de furnizorul serviciilor medicale, pentru regimul de spitalizare continuă și pe baza consimțământului prealabil exprimat în scris, o contribuţie personală pentru a acoperi diferenţa dintre tariful practicat de furnizor pentru rezolvarea cazului sau, după caz, tarifele serviciilor medicale acordate şi tarifele corespondente suportate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, astfel cum va fi stabilită această diferență prin Contractul-cadru, prevede ordonanța aprobată de Guvern.

Reglementările privind contribuția personală pentru spitalizare continuă se vor aplica începând cu data de 1 iulie 2021 având în vedere contextul epidemiologic actual cu privire la stabilirea spitalelor Covid-19, respectiv suport Covid-19, precum și opțiunile asiguraților de a se adresa unor furnizori privați, urmând ca prin Contractul-cadru să fie definită, pe baza consimțământului prealabil exprimat în scris, contribuţia personală”, explică Executivul.

Contribuția personală pentru servicii medicale acordate de furnizorii privaţi în ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate se va putea aplica după 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii bugetului de stat pe anul 2022, mai prevede ordonanța.

”Până la data respectivă urmează a se stabili și a se parcurge procesul de consultare și negociere cu organizațiile profesionale, sindicale și patronale reprezentative din domeniul medical, precum și a se adopta actul normativ cu privire la serviciile medicale pentru care asigurații pot opta pentru plata unei contribuții personale pentru unele servicii medicale acordate în ambulatoriul clinic de specialitate şi ambulatoriul paraclinic de specialitate, în condițiile acordării acestor servicii de către furnizorii privați”, arată Guvernul.

ULTIMA ORĂ Iohannis cere urmărirea penală a fostului ministru al Energiei din Guvernul tehnocrat Cioloș CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Iohannis cere urmărirea penală a fostului ministru al Energiei din Guvernul tehnocrat Cioloș

Asigurările voluntare de sănătate de tip complementar vor putea suporta atât coplata și contribuția personală datorate de asigurat, mai prevede actul adoptat.

Președintele CNAS, Adrian Gheorghe, arată că astfel vor fi percepute în mod transparent costuri pe care unele unități private, în contract cu casele de asigurări de sănătate, le solicitau pentru alte servicii pacienților, pentru a acoperi costurile medicale.

Guvernul, pesimist: Nici jumătate din populație nu va fi vaccinată anti-COVID în acest an! Zeci de milioane de doze de vaccin au fost pregătite pentru vânzare CITEȘTE ȘI Guvernul, pesimist: Nici jumătate din populație nu va fi vaccinată anti-COVID în acest an! Zeci de milioane de doze de vaccin au fost pregătite pentru vânzare

Ordonanța mai prevedea ca numărul de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitalicești în regim de spitalizare continuă cu furnizorii privați, să poată fi majorat până la data de 31 decembrie 2022, treptat, în limita a maxim 10% față de numărul total de paturi contractate cu furnizorii privați la data de 31 decembrie 2020.

Prevederea a fost însă eliminată, conform ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, care a arătat că vor exista consultări în perioada următoare pentru a se stabili un plafon de paturi alocat spitalelor private pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte.

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
spital
privat
contributie
poersonal
pacient
tarif
stat
diferenta
plata
guvern