ULTIMA ORĂ DOCUMENT Isărescu scrie Parlamentului, îngrijorat că legea care interzice cumulul pensiei cu salariul ar însemna să piardă funcția de guvernator al BNR

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Isărescu scrie Parlamentului, îngrijorat că legea care interzice cumulul pensiei cu salariul ar însemna să piardă funcția de guvernator al BNR
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 23 iun 2021

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care la 1 august va împlini 72 de ani, a transmis Parlamentului o solicitare de modificare a proiectului de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar, recent aprobat de Executiv, astfel încât să îi includă la excepții și pe membrii Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României, pentru ca aceștia să aibă posibilitatea să își desfășoare activitatea și după împlinirea vârstei de 70 de ani, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De ce este important: Guvernul a aprobat recent proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar și prin care persoanele din sistemul public sau privat, ajunse la vârsta de pensionare, pot opta să își continue activitatea până la 70 de ani. Proiectul a fost transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului în regim de urgență.

Isărescu: Dobânzile sunt extrem de scăzute și probabil vor rămâne așa pentru că reușim să ținem sub control inflația CITEȘTE ȘI Isărescu: Dobânzile sunt extrem de scăzute și probabil vor rămâne așa pentru că reușim să ținem sub control inflația

Potrivit proiectului de lege, persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Guvernul a stabilit, însă, și excepții de la interdicția cumulului pensiei cu salariul în sistemul public, precum parlamentari, membrii Academiei Române, dar nu și pentru membrii din conducerea BNR.

PROIECTUL DE LEGE discutat în ședința de Guvern poate fi citit AICI
Cîțu, belicos: Guvernul nu va aștepta după Parlament și va face reformă prin ordonanțe de urgență CITEȘTE ȘI Cîțu, belicos: Guvernul nu va aștepta după Parlament și va face reformă prin ordonanțe de urgență

Acum, guvernatorul BNR arată că în cuprinsul proiectului de lege nu sunt incluse prevederi referitoare la persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui act de numire în funcție în cadrul autoritatilor și institutiilor publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, și care au împlinit vârsta de 70 de ani anterior intrării în vigoare a legii - cum este cazul său.

El arată că lipsa acestor prevederi poate conduce la interpretarea că, în cazul acestor persoane, actul de numire în funcție încetează de drept la data împlinirii vârstei de 70 de ani, cu mențiunea că încetarea de drept produce efecte anterior expirării perioadei prevăzute în cuprinsul actului de numire în funcție.

”Nefiind prevăzută în proiectul de lege nicio excepție de la regulă, aceasta este aplicabilă și membrilor Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României, în funcție la momentul intrării în vigoare a legii, ceea ce conduce la imposibilitatea exercitării mandatului acordat, pe întreaga sa durată, de către o parte dintre membrii Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României”, arată Isărescu.

Într-o astfel de situație se mai află, în Consiliul de administrație al BNR, prof. univ. dr. Virgiliu Stoenescu, în vârstă de 74 de ani.

Senatul a adoptat tacit proiectul care anulează impozitul de 80% la revânzarea terenurilor agricole și noile condiții de vânzare pentru firme și populație CITEȘTE ȘI Senatul a adoptat tacit proiectul care anulează impozitul de 80% la revânzarea terenurilor agricole și noile condiții de vânzare pentru firme și populație

Mugur Isărescu mai arată că astfel de prevederi ar încălca prevederile Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) cu privire la Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene (Statutul SEBC), aducând atingere și ”independenței personale a membrilor Consiliului de administrație”, prevăzute în Tratat, fiind de natură să afecteze stabilitatea mandatului conferit membrilor organelor de decizie ale băncii centrale naționale.

Durata minimă a mandatului guvematorilor nu trebuie să fie afectată de eventuale prevederi la nivel național privind vârsta obligatorie de pensionare. (...) Nu în ultimul rând, normele privind stabilitatea mandatului și motivele eliberării din funcție a guvematorilor se aplică și în cazul celorlați membri ai organelor de decizie ale băncilor centrale naționale, în caz contrar independența personală a acestora putând fi compromisă”, mai arată guvernatorul BNR.

Schimbare pregătită: Medicii și profesorii vor putea închiria locuințe ANL indiferent de vârstă CITEȘTE ȘI Schimbare pregătită: Medicii și profesorii vor putea închiria locuințe ANL indiferent de vârstă

De asemenea, Isărescu apreciază că regula potrivit căreia membrii Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României și-ar putea exercita mandatul numai până la împlinirea vârstei de 70 de ani este în contradicție cu Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României.

”Având în vedere aspectele anterior menționate, considerăm că este necesară introducerea în cuprinsul proiectului de LEGE privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare a unei excepții, astfel încât membrii Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României să aibă posibilitatea să își desfășoare activitatea și după împlinirea vărstei de 70 de ani”, transmite Mugur Isărescu Parlamentului.

SCRISOAREA GUVERNATORULUI POATE FI CITITĂ AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
pensie
salariu
cumul
bugetar
stat
70 ani
exceptie
guvern
lege
parlament