Rezultat promițător asupra maimuțelor al vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană Moderna

Rezultat promițător asupra maimuțelor al vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană Moderna
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iul 2020

Vaccinul dezvoltat de compania americană de biotehnologie Moderna în parteneriat cu Institutele Naționale de Sănătate (NIH) a declanșat un răspuns imunitar "robust" și a împiedicat replicarea virusului în plămânii și în nasul maimuțelor, potrivit rezultatelor publicate marți, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Acesta este unul din cele două vaccinuri dezvoltate în țările occidentale, alături de cel al Universității din Oxford / AstraZeneca, pentru care s-au început testările pe scară largă, faza a 3-a de testare, pe mii de participanți umani. Executivul președintelui Donald Trump a investit aproape un miliard de dolari pentru a susține dezvoltarea acestui vaccin, scrie Agerpres.

Directori din cel puțin 11 companii farmaceutice au câștigat peste 1 miliard de dolari în cursa pentru un vaccin împotriva noului coronavirus. Unul dintre ei este românul Andrei Floroiu, șeful unei companii mici numite Vaxart CITEȘTE ȘI Directori din cel puțin 11 companii farmaceutice au câștigat peste 1 miliard de dolari în cursa pentru un vaccin împotriva noului coronavirus. Unul dintre ei este românul Andrei Floroiu, șeful unei companii mici numite Vaxart

În cazul a șapte din cele opt maimuțe vaccinate în cadrul acestui studiu și expuse ulterior, în mod deliberat, contaminării cu noul coronavirus după patru săptămâni, nu s-a mai detectat, după două zile, virusul replicabil în plămâni și niciuna din cele opt maimuțe nu avea virusul în nas, potrivit rezultatelor apărute în New England Journal of Medicine.

Oamenii de știință au descoperit anterior că vaccinarea cu două doze la o distanță de 28 de zile a cauzat nu doar producerea de anticorpi împotriva noului coronavirus, ci și limfocite T, indispensabile pentru un răspuns din partea sistemului imunitar.

"Este prima dată când un vaccin experimental împotriva COVID-19 testat pe primate non-umane demonstrează capacitatea sa de a produce un control viral rapid în tractul respirator superior", informează NIH într-un comunicat.

Oamenii de știință mai notează că, prin comparație, vaccinul Universității din Oxford (bazat pe un adenovirus, în timp ce Moderna folosește tehnologia ARN-ului mesager) nu a avut niciun efect asupra cantității de virus din nasul maimuțelor.

Reducerea cantității de virus în plămâni ar face boala mai puțin virulentă pentru pacient, în timp ce reducerea cantității de virus din nas ar avea drept consecință reducerea răspândirii virusului de către pacient.

Doar testele aflate în faza a 3-a, în desfășurare, vor permite verificarea eficacității unui vaccin de a-i proteja pe oameni.

Urmează să fie comparate rata de infectare la voluntarii care au primit un placebo cu rata de infectare în cazul celor vaccinați efectiv.

Apariția rezultatelor este posibilă începând cu luna septembrie în cazul vaccinului Oxford / AstraZeneca și posibil din octombrie sau noiembrie, în cazul vaccinului dezvoltat de Moderna

viewscnt
Afla mai multe despre
moderna
ovid-19
vaccin