Oferta AAGES din Târgu Mureș este subscrisă integral încă din prima zi

Oferta AAGES din Târgu Mureș este subscrisă integral încă din prima zi

Sursa foto: Pixac / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 iun 2017

Toate cele 1,5 milioane de acțiuni puse în vânzare în oferta producătorului de echipamente industriale AAGES a găsit cerere încă din primele ore de subscriere. Ordinele au fost plasate covârșitor la limita superioară a intervalului de subscriere, astfel încât este de așteptat ca prețul final al ofertei să fie de 3,90 lei/acțiune. La acest nivel, operațiunea de piață se ridică la 5,85 milioane lei (1,28 milioane euro), iar capitalizarea de piață cu care compania intră la bursă se situează la 39,00 milioane lei (8,53 milioane euro).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Oferta publică care va aduce compania AAGES din Târgu Mureș (AAG) la cota Bursei de Valori București a fost deja subscrisă integral din prima zi, o confirmare a capacității de finanțare a pieței de capital românești demonstrată și în cazul operațiunilor de piață derulate de MedLife (M) și Digi Communications (DIGI).

La ora 16.00 fuseseră deja centralizate în sistemul Bursei ordine pentru achiziția unui număr de 1,55 milioane de acțiuni, deja suprasubscriere, având în vedere că pachetul pus în vânzare este de 1,5 milioane titluri, reprezentând 15% din capitalul social al companiei. Valoarea totală a plasamentelor este în echivalent lei de 6,00 milioane lei. Oferta intermediată de SSIF Goldring se derulează până pe 21 iunie, iar în primele 4 zile lucrătoare pot fi realizate subscrieri în baza cărora se vor face alocări la un preț cu un discount de 5% față de cel al ofertei.

Finanțele ar putea ieși în iulie cu o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație, prin intermediul băncilor - surse CITEȘTE ȘI Finanțele ar putea ieși în iulie cu o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație, prin intermediul băncilor - surse

Majoritatea covârșitoare a ordinelor, respectiv pentru 1,44 milioane de titluri a fost plasat la pragzul superior al ofertei, de 3,90 lei/acțiune, cel mai probabil prețul final al operațiunii de piață, ținând cont că ordinele nu se pot revoca decât în cazul încălcării prospectului de ofertă.

Astfel, valoarea finală a ofertei va fi de 5,85 milioane lei (1,28 milioane euro), iar capitalizarea de piață cu care compania va ajunge la cota BVB va fi de 39,00 milioane lei (8,53 milioane euro). Singura întrebare rămâne cea legată de nivelul de suprasubscriere și de ratele de alocare.

De ce investitorii au venit atât de repede și la prețul maxim

Cum se explică absorbția imediată a acțiunilor? Nivelul de evaluare pare a fi considerat atractiv din moment ce au fost plasate 264 de ordine pe nivelul maxim. Rapoarte de analiză publicate azi de 2 case de brokeraj indică prețuri la niveluri superioare celor ale ofertei de listare.

BRK Financial Group (BRK), având în vedere indicatorul P/E care raportează prețul la câștigul pe acțiune, spune că titlurile AAGES s-ar situa la un preț de 6,59 lei/acțiune, dacă ar fi la media sectorială globală de 21,29 al indicatorului. La profitul net de 3,18 milioane lei din 2016, indicatorul P/E este de 12,26. Sub raportul indicatorului P/Bv care contraăune prețul valorii contabile a acțiunii, acțiunea AAGES ar valora 3,99 lei/acțiune, la media sectorială mondială de 2,41.

SSIF Tradeville face o medie pentru 3 indicatori pentru un număr de 21 de companii listate în bursele internaționale, comparabile cu AAGES (P/E, evaluare raportată la cifra de afaceri și multiplu EBITDA) și spune că mediana ar indica un preț de 4,6 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
aages
bvb
bursa
goldring
tradeville
digi communications
medlife
brk financial