Brandul premium electric Zeekr, controlat de holdingul chinez Geely, va deveni privat, prin achiziția tuturor acțiunilor listate pe bursă, conform propunerii anunțate public de compania chineză.
După o ședință de pauză, investitorii au împins din nou bursa românească pe impulsul negativ post-electoral.
Președintele american Donald Trump l-a atacat din nou pe președintele Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed), Jerome Powell, după ce aceasta a decis miercuri să mențină toate ratele dobânzilor neschimbate.
Piața de datorie resimte tot mai acut efectele crizei politico-electorale. Randamentele au crescut abrupt pentru a patra zi la rând. Finanțele au luat totuși un împrumut pe termen scurt de la bănci, acceptând să plătească cea mai mare dobândă de după 2022.
Decizia Rezervei Federale de a menține neschimbată dobânda-cheie nu a surprins piețele, dar analiștii economici atrag atenția că banca centrală americană intră într-o fază critică: este nevoită să gestioneze simultan riscuri crescute de inflație și șomaj, într-un context economic tensionat de politicile comerciale ale administrației Trump, transmite Reuters.
Marea Britanie. Banca centrală a redus dobânda de referință cu un sfert de punct procentual, până la +4,25%. Totodată, în această seară, președintele american va anunța un acord comercial cu partea britanică.
Cursul valutar oficial, de referință, anunțat joi de BNR a ajuns la 5,1222 lei pentru un euro, față de 5,0991 lei înregistrat miercuri.
Fed menține dobânda la 4,25–4,5% și avertizează asupra riscurilor crescute de inflație și șomaj, pe fondul noilor tarife impuse de Trump
Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 7,25% de la 6,47%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.
Cursul de schimb al leului se situa ușor peste nivelul de 5,1 unități/euro în piața interbancară joi dimineață, sugerând noi presiuni de creștere.